Ultimele rezultate financiare prezentate de producatorii vinurilor Liliac arata ca 2015 este un an bun pentru compania amb Winery. In primul semestru al acestui an, compania a reusit sa-si dubleze cifra de afaceri, care a ajuns la suma de peste 1,4 milioane de lei. De asemenea, volumele vandute au atins un numar de 100.000 de sticle vandute pana la sfarsitul verii, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut si peste estimarile producatorilor.

Afacerea cu vinuri, o alternativa la agricultura si silvicultura

Crama Liliac este detinuta de compania amb Winery, parte a consortiului austriac amb Holding, al carei actionar este Alfred Beck. Desi in viticultura sunt la inceput de drum, crama fiind infiintata in urma cu cinci ani, Alfred Beck este un veteran al investitiilor romanesti, cu o experienta de 25 de ani pe piata locala. Dupa cum el insusi spune, bussines-ul sau de baza il reprezinta afacerile imobiliare. Beck detine cladirea de birouri Magheru One, alte cladiri de birouri in zona Pipera si mai multe terenuri in Bucuresti si in tara, in judetul Olt avand 650 hectare de teren arabil. Potrivit unei estimari a omului de afaceri, proprietatile sale sunt estimate la 50 milioane de euro.

Initial, Alfred Beck voia sa investeasca in paduri, fiind interesat de silvicultura si avand mai multe investitii in acest domeniu. Dupa o vizita in Batos, judetul Mures, omul de afaceri austriac si-a regandit strategia de bussines si a decis sa investeasca in productia viticola.

Oenologul cramei, Rudolf Krizan, povesteste despre prima sa vizita in Romania, in urma cu cinci ani. Cand a ajuns, in dimineata de 4 decembrie, pe Aeroportul din Otopeni, era frig si ceata. S-a gandit sa nu se mai intoarca in aceasta tara mohorata. Acum, el povesteste ca anul trecut a venit pentru a 75-a oara in Romania.

Desi Krizan studiase despre productia viticola din Romania, doar cand a ajuns, in sfarsit, aici, si-a dat seama de potentialul ridicat al acesteia. Astazi, poate sa spuna despre conditiile din Romania ca sunt foarte bune si ca tara noastra poate foarte bine sa concureze cu alte state din lume la productia viticola.

Citeste si:
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in...
Fonduri europene de aproape...

Alfred Beck: Crama Liliac, o investitie foarte scumpa. Am investit pana la ultimul ban

Dupa cei 25 de ani de afaceri pe piata romaneasca, Alfred Beck spune ca s-a bucurat de sustinerea autoritatilor romane in a demara afaceri si proiecte pe plan local, insa nu asa cum si-ar fi dorit. Omul de afaceri sustine ca nu a primit subventiile pe care ar fi trebuit sa le primeasca in mod normal in urma investitiilor sale de milioane de euro. Crama Liliac s-a dovedit a fi mai mult decat un hobby, a devenit un proiect foarte scump, pe care a trebuit sa il sustina fara a primi compensatii sau subventii, asa ca s-a vazut nevoit „sa cheltuiasca pana la ultimul penny’’.

In ceea ce priveste investitiile imobiliare, Beck este de parere ca piata locala de real-estate isi revine si, ca, fata de anul trecut, situatia este mult mai buna. In 2014, Beck anunta ca va incepe construirea unui hotel de 250 de camere de 2-3 stele in apropierea aeroportului din Otopeni, in urma unei investitii de aproximativ 20 de milioane de euro. Constructia face parte din proiectul Airport City Park si ar fi trebuit sa inceapa in toamna. Dupa o asteptare de 10 ani pentru permisul de construire, Beck a declarat ca spera sa inceapa constructia hotelului in primavara anului viitor.

Alfred Beck: In Romania merg foarte bine supermarket-urile precum Kaufland, Lidl

Beck nu se considera un specialist in industrie si spune ca, in afara de agricultura si silvicultura, nu se pricepe la alt domeniu. „Altceva nu stiu sa fac”. Cu toate acestea, Beck este de parere ca, la momentul actual, in Romania, merg foarte bine proiectele de retail datorita segmentului alimentar. Daca ar fi sa investeasca in alte domenii, in afara celor in care deja a facut-o, Beck ar paria pe supermarket-uri si hypermarket-uri precum Kaufland sau Lidl.

Referitor la planurile de viitor ale cramei, compania isi propune sa atinga o cifra de afaceri de 4 milioane de lei pentru anul in curs si sa-si mareasca exporturile cu 5%. In prezent, compania exporta aproximtiv 10% din totalul productiei in mai multe tari europene precum Austria, Danemarca, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Cehia si Polonia. De asemenea, producatorii isi doresc sa se extinda si pe piata din Statele Unite ale Americii.

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Managerii de bani raspund: de ce un roman si-ar da economiile pe mana lor?
Setari Cookie-uri