Complexul Energetic Oltenia, in parteneriat cu China Huadian Engineering, vor demara in prima parte a anului viitor constructia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari, investitie de 847 milioane de euro.

"Constructia va incepe in prima parte a anului viitor si va dura minimum trei ani. Acum se negociaza diverse amanunte precum pretul apei de racire, care va fi asigurata de complex, pretul carbunelui, facilitatile pe care noi le vom pune la dispozitie. Vom face o companie de proiect, iar participarea Complexului Energetic Oltenia va fi de 10%, insa putem merge pana la 49%, in functie de capacitatile financiare", a declarat directorul general al Complexul Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, potrivit Mediafax.

Complexul Energetic Oltenia vrea sa inscrie, pana la sfarsitul anului, compania de proiect la Registrul Comertului, iar aceasta sa se ocupe apoi de procurarea autorizatiilor necesare constructiei. Guvernul a aprobat la inceputul lunii septembrie un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi.

Noua termocentrala va functiona pe baza de lignit si va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, in prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firma mixta, in care investitorul strain va detine majoritatea actiunilor. Constructia termocentralei va dura intre trei si trei ani si jumatate. Unitatea va fi echipata cu tehnologie moderna, astfel ca pretul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din Romania.

"Vestea cea buna legata de investitii vine de la Rovinari, unde s-a dat saptamana trecuta decizia pentru infiintarea companiei care va implementa o investitie de 800 milioane euro, cea mai mare de dupa revolutie (a unei companii de stat, n.r.), tot cu o companie chineza, care este inscrisa si in cursa pentru Tarnita", a declarat recent ministrul Energiei, Andrei Gerea. Investitia necesita 847 de milioane de euro si va fi facuta in parteneriat cu grupul China Huadian Engineering.

Citeste si:
Complexul Energetic Oltenia ia in calcul inchiderea unor grupuri
Complexul Energetic Oltenia...

"Proiectul, de tip «Green/Brown Field», va fi realizat de catre o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd., cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, si Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport in natura (terenuri si constructii). Valoarea totala a proiectului, estimata prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 de milioane euro, cu o perioada de recuperare a investitiei de aproximativ 12 ani si o durata de viata de 30 de ani, punerea in functiune fiind prevazuta pentru anul 2019. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de baza lignitul de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, ce apartin CEO, va aduce avantaje substantiale pentru CEO si pentru economia romaneasca, in general", a anuntat Guvernul la inceputul lunii septembrie.

Potrivit Executivului, peste 4.000 de locuri de munca vor fi create in perioada implementarii proiectului, iar noul grup energetic va utiliza 4,6 milioane tone de lignit, anual, ceea ce inseamna securizarea a 3.000 locuri de munca si crearea a altor 1.800. Guvernul mai arata ca in ultimii 25 de ani nu s-au facut investitii majore in sistemul termoenergetic din Romania si ca o parte din echipamentele si materialele necesare in constructia si exploatarea noii centrale vor fi asigurate de industria romaneasca. Compania chineza a fost selectata sa deruleze investitia in urma unei licitatii internationale derulata in luna mai 2012. Alt ofertant in cadrul licitatiei a fost compania japoneza Marubeni Corporation.

Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate productia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei si protectia mediului, energii din surse neconventionale, constructia de centrale electrice, respectiv cercetare si dezvoltare de produse de inalta tehnologie. Operatiunile grupului China Huadian Corporation includ productia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum carbunele si alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic. China Huadian a fost infiintata in 2002 de statul chinez, impreuna cu alte patru corporatii. Impreuna, cei cinci producatori de energie controleaza 45% din capacitatea energetica instalata a Chinei.

Citeste si:
Dan: Tribunalul a suspendat autorizaţia de construire pe malul...
Nicuşor Dan: Tribunalul...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Mega Image aduce coffee shop Manufaktura și Venchi în Concept Store Băneasa
Setari Cookie-uri