Ruxandra Ogrendil, Pathfinder: Finantarea bancara lipseste sau este foarte greu de obtinut de start-up-uri

Finantarea bancara lipseste sau este foarte greu de obtinut de antreprenori, a declarat Ruxandra Ogrendil, managing partner al companiei de consultanta Pathfinder Management&Consulting, in cadrul “Antreprenor, caut finantare”, conferinta organizata de wall-street.ro impreuna cu EY, CertAsig, BRD si Pathfinder.

“Antreprenorii sunt interesati in aceasta perioada in special pentru fonduri de investitii pentru ca s-au si inchis anumite piete si banii trebuie redirectionati. In primul rand nu mai este de interes Ucraina. Fondurile de investitii sunt pentru anumite regiuni, rareori sunt alocate doar unor tari. Ucraina a fost o piata foarte mare, interesanta si care acum este total inchisa. Este normal ca banii sa fie redirectionati catre alte zone. De asemenea, se ridica fonduri noi pentru aceasta zona , fonduri de debt care se uita la piata, ceea ca va face ca sistemul de finantare si instrumenele sa devina o adevarata provocare chiar pentru banci”,

Ogrendil a adaugat ca in prezent se formeaza un fond mare pentru aceasta regiune, acesta urmand sa fie lansat cele mai probabil la inceputul anului viitor.

„Mai sunt fondurile de mezanin, finantare pe care cred ca vom vedea in curand. Sunt fonduri generaliste, care nu sunt interesate de imobiliare si de sectoarele cu risc ridicat, precum droguri, arme", spune reprezentanta Pathfinder Management&Consulting.

Finantarea mezanin este un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Citeste si:
Antreprenorii romani nu inteleg procesele M&A: vor castiguri rapide
Specialistii in tranzactii:...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

In legatura cu finantarea pe bursa, Ogrendil afirma ca nu este un sector foarte atractiv pentru antreprenori avand in vedere ca pe Aero, un sistem alternativ de tranzactionare care se adreseaza in special IMM-urilor, s-au listat doar patru companii in jumatate de an, iar listari noi de companii mari nu am vazut de foarte mult timp.

„Pe de alta crowdfundingul, din exterior il vad ca pe o alternativa de viitor. Insa piata mai are nevoie sa fie educata, este posibil ca in viitor sa conteze, dar acum nu este un instrument foarte folosit”.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri