Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 920.069 lei (aproximativ 207.690 euro) 10 companii din domeniul gazelor naturale (un distribuitor de gaze naturale si 9 executanti de lucrari in domeniu) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.

Companiile sanctionate sunt:

  1. SC WIROM GAS SA -788.017 lei;
  2. SC DORNACOR SRL – 17.650 lei;
  3. SC ELISAN SRL – 20.943 lei;
  4. SC INSTPRO SRL – 31 680 lei;
  5. SC MELPREST SRL -3.534 lei;
  6. SC RODIMAR I EXIMP SRL – 12.488 lei;
  7. SC SC MELIORSTAL SRL- 499 lei;
  8. SC METALICA PROD SRL- 1029 lei;
  9. SC MIRAL INSTAL COMPANY SRL- 39.051 lei
  10. SC TMG CONPREST SRL -5.498 lei

Autoritatea de concurenta a constatat, in cadrul unei investigatii, ca din initiativa WIROM, companiile au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare.

„Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii, plateau, nejustificat, un pret mult mai mare, fata de cel practicat inaintea intelegerii” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Patru companii (MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company si SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. La stabilirea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe. Odata cu modificarea legii (123/2012), aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE.

Citeste si:
Concurenţa a pus ochii pe comercianţii de măsti medicale: riscă...
Consiliul Concurenţei...

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate.

Sursa foto: Euro/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Profi vrea să preia o parte din angajații disponibilizați din retail
Setari Cookie-uri