MedLife va sesiza joi sau vineri Consiliul Concurentei in privinta modului in care statul intentioneaza sa distribuie bani din fondul unic de sanatate spitalelor publice pentru majorarea salariilor cu 25%, apreciind ca s-ar crea astfel o situatie de concurenta neloiala fata de operatorii privati.

"Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate au instructat Casele Judetene de Sanatate sa distribuie sume de bani din fondul unic de sanatate discretionar catre spitalele publice, fara sa tina cont de contractul cadru de decontare a serviciilor spitalicesti pe anul 2014. MedLife va sesiza Consiliul Concurentei datorita faptului ca masura luata de CAS si Ministerul Sanatatii este in contradictie cu practica europeana in domeniul concurentei", a declarat presedintele consiliului de administratie al MedLife, Mihai Marcu, scrie Mediafax.

Intrebat daca reprezentantii MedLife vor ca si spitalele private sa primeasca fonduri spulimentare, dupa aceleasi criterii ca cele de stat, seful MedLife a raspuns negativ si a precizat ca solicita "ca normele de acordare a fondurilor sa fie aceleasi pentru toate spitalele, indiferent de forma de functionare".

Finantarea institutiilor sanitare de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se face in baza a trei indicatori principali: numarul de paturi, ICM-ul (indicele de complexitate a cazurilor) si TCP-ul (tariful per caz ponderat). In cazul de fata, numarul de paturi ramane neschimbat in acest moment, ICM-ul este calculat in baza situatiilor raportate de catre spitale la nivelul anului 2014 si singurul indicator care poate suferi modificari ramane tariful per caz ponderat alocat de CNAS, potrivit MedLife.

"Prin urmare, singura masura reala care poate fi aplicata transparent de catre stat pentru a sustine majorarea salariala este cresterea tarifului per caz ponderat, masura ce se aplica in egala masura atat spitalelor publice cat si celor private. In opinia noastra, alte modalitati de finantare a spitalelor decat cele stabilite in contractul cadru si normele metodologice de aplicare ale acestuia sunt total netransparente si duc intr-o zona clara de neloialitate concurentiala. In acest sens, intentionam sa adresam o solicitare expresa catre Consiliul Concurentei in cursul acestei saptamani", a spus Marcu.

Citeste si:
Rectificare bugetara: ce ministere pierd bani si cine castiga
Rectificare bugetara: ce...

La demersul MedLife s-ar putea alatura mai multe companii mari din sectorul serviciilor private de sanatate, dar si Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed). "Din punctul nostru de vedere, este foarte probabil ca mai multe companii mari, inclusiv Palmed, sa faca demersuri pentru alinierea Romaniei la regulile concurentiale europene", a declarat presedintele consiliului de administratie al MedLife.

MedLife a anuntat, miercuri, ca afacerile companiei au crescut cu 16% in primele noua luni, fata de perioada similara a anului trecut, la 67,8 milioane euro, iar pe ansamblul anului in curs ar putea depasi 100 milioane euro, daca sunt finalizate achizitiile in pregatire. Salariile cadrelor medicale au crescut cu 25% de la inceputul lunii octombrie, de majorare beneficiind peste 200.000 de angajati din sistemul sanitar.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care prevede cresteri salariale in Educatie, Administratie si Sanatate, ar urma sa ajunga in Parlament pentru dezbatere in sesiunea de toamna. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, la inceputul lunii octombrie, ca banii pentru majorarea salariilor cu 25% sunt asigurati din economiile de la CNAS, facute dupa implementarea cardului de sanatate. Banicioiu a precizat ca sunt asigurati banii pentru majorarile salariale in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, iar spitalele vor semna cu casele de asigurari de sanatate, in luna octombrie, actele aditionale privind sumele alocate cresterilor salariale.

Citeste si:
Noi fonduri pentru sustinerea fermierilor: ce bani vor primi acestia
Noi fonduri pentru sustinerea...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
MedLife inaugureaza a doua hyperclinica in Galati