Glencore, cel mai mare trader de marfuri din lume, va reduce productia de zinc cu 500.000 de tone, inclusiv prin inchiderea minelor Lady Loretta (Australia) si Iscaycruz (Peru). Schimbarile vor reduce si productia anuala de plumb, produs la cele doua mine, cu circa 100.000 de tone.

Compania este cel mai mare producator de zinc la nivel global. Metalul este folosit in acoperirile metalice, dar este inclus si in numeroase produse, precum anvelopele auto si lotiunile solare, avand inlocuitori putini. Masurile anuntate de Glencore continua strategia de inchideri de mine, de la carbune la platina, pe fondul scaderii profitului provocata de preturile mici ale resurselor naturale.

Actionarii Glencore se tem ca declinul cotatiilor materiilor prime afecteaza finantele grupului, care a majorat deja capitalul si a suspendat plata dividendelor. Pretul zincului a scazut cu 30% din luna aprilie si se afla la minimul ultimilor cinci ani, investitorii fiind ingrijorati de perspectivele pietei din cauza incetinirii cresterii economice in China, cel mai mare cumparator al metalului, reprezentand circa jumatate din cerere.

Citeste si:

"Disparitia interesului investitorilor a transformat zincul din erou in zero, in acest an", a declarat David Wilson, analist la Citi. Cotatia zincului este in urcare cu peste 3% la bursa de metale din Londra, dar compania de consultanta GFMS anticipeaza ca preturile nu isi vor reveni anul viitor, cand cresterea va fi de sub 2%.

Glencore a precizat ca va astepta ca preturile sa creasca, iar intre timp va reduce productia de zinc si la alte mine din Austrialia si Kazakhstan. In total, Glencore ar putea desfiinta pana la 1.600 de locuri de munca, in urma reducerii productiei de zinc la nivel mondial. La inceputul saptamanii, Glencore a mai anuntat ca inchide mina de platina Eland din Africa de Sud, din cauza scaderii preturilor metalului si costurilor mari ale energiei si fortei de munca.

In septembrie, grupul a suspendat operatiunile la doua mine de cupru, Katanga si Mopani, din Republica Democratica Congo si Zambia, pana la finalizarea proiectelor de reducere a costurilor, asteptata in prma jumatate a anului 2017. In ultimii ani, Glencore a mai inchis mine de cupru in Austrialia, din cauza cererii reduse. Actiunile Glencore au scazut cu 60% in acest an.