Romania este o tara dominata de angajati neprofesionisti si nepregatiti, dar "buni la toate" mai ales in industria constructiilor, o piata in care fenomenul de „Mesterica” sau „Dorel” este disponibil oricand pentru mici sau mari lucrari de constructii, asta desi sunt foarte putini mesterii care detin un atestat in domeniu.

Dan Mircescu, proprietarul Final Distribution, unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori locali de materiale de constructii, manager cu o experienta ridicata in constructii, este de parere ca scaderea interesului tinerilor pentru domeniul constructiilor se manifesta deja de cativa ani, iar efectele din piata sunt cat se poate de mari.

“Lucrurile se petrec deja, iar totul s-a transferat asupra calitatii. Avem o piata bazata exclusiv pe pret, ceea ce a condus si la o lipsa de profesionisti. Piata constructiilor este dominata de <<mesterica>>. Suntem o tara in care firme de constructii nu au niciun inginer constructor. (…) Exista si un alt aspect, acela ca o parte impresionata a lucrarilor de constructii se realizeaza in regie proprie, proiecte care sunt dominate si dictate de mester. Un mester va propune ce este mai simplu pentru el si nu ce este bine sau potrivit proiectului respectiv. Lipsa oamenilor de specialitate duce la o scadere abrupta a calitatii constructiilor”, a declarat Dan Mircescu (foto) intr-un interviu pentru wall-street.ro.

In opinia antreprenorului roman, un trend spre care piata locala de constructii tinde, este acela ca firme cu renume din piata sa ajunga sa angajeze straini, fie ca este vorba despre chinezi, africani sau chiar si refugiati.

“Eu de maine as angaja refugiati. In Romania forta de munca este extrem de volatila. Ca sa fii gradinar in Marea Britanie ai nevoie de numeroase atestate si specializari. Nu putem eradica fenomenul Dorel sau Mesterica, asta din moment ce romanii le solicita serviciile”, a mai punctat Mircescu.

Este o drama ce se intampla in constructii, iar mesterii dicteaza ce se vinde si se cumpara in piata.

Proprietarul Final Distribution a mai aratat ca o solutie care ar putea conduce la eliminarea fenomenului de muncitor necalificat, pe langa baza educationala de care are nevoie ar fi aceea ca si masurile guvernamentale sa faciliteze cumva accesul la servicii, asa cum se procedeaza pe pietele din Slovenia sau Polonia.

“O firma nu poate concura cu <<Mesterica>>. Arhitectura faci cu 1% din populatia Romaniei, Restul are nevoie doar de o autorizatie. In constructii este o drama, iar mesterii dicteaza ce se vinde si se cumpara, ceea ce face ca statistica sa reflecte realitatea. (…) Solutia aplicata si in alte tari, care si da rezultate ar fi reducerea TVA la servicii, asa cum se practica pe pietele din Slovenia sau Polonia, unde TVA este de 9%. In acest fel firmele ar putea elibera mult mai usor factura, ar crestere nivelul de incasare si s-ar elimina existenta micilor specialisti de ocazie”, a mai punctat Dan Mircescu.

Final Distribution este unul dintre cei mai importanti jucatori specializati in productia si distributia de acoperisuri pe plan local, companie care pentru anul in curs mizeaza pe o crestere a rulajului de 10%.

„Ma astept ca business-ul sa cunoasca o crestere de pana la 10%, insa in domeniul in care activam rezultatele ultimelor doua luni cantaresc extrem de mult. (…) Ne numaram printre companiile care sunt afectate de fenomenul Dorel, asta pentru ca si piata pe care activam este dominata de produse ieftine”, a mai aratat Dan Mircescu.

Final Distribution a incheiat anul trecut cu afaceri de 5 milioane de euro si un profit de peste 100.000 de euro.

Principalii concurenti ai Final Distribution la nivel local sunt Bilka, Depaco (Wetterbest), Ruukki, Lindab sau Coilprofil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri