"Participatiunile Zareba Holdings au fost achizitionate de catre Metro Cash&Carry International BV, astfel incat acum Metro detine un procent de 100% (din Metro Cash & Carry Romania, n.r.). Suntem incantati de colaborarea de lunga durata avuta pana in acest moment, decizia respectiva fiind luata de comun acord", a declarat, raspunzand unor intrebari transmise de Mediafax, directorul de comunicare si PR al Metro Cash&Carry Romania, Adina Timplaru.

Reprezentantul Metro Romania a afirmat ca nu poate furniza informatii despre pretul tranzactiei, care a avut loc in luna noiembrie. Potrivit unui raport al grupului german, Zareba avea la finele lunii septembrie o detinere de 15% la Metro Cash & Carry Romania.

Metro a intrat pe piata locala in 1996, printr-un parteneriat cu Ion Tiriac. Actionarii minoritari ai Metro Cash & Carry Romania au primit in 2009 dreptul de a-si vinde participatiile grupului german la un pret prestabilit (put option, n.r.). Tiriac a vandut in prima parte a anului si participatia de 45% detinuta la UniCredit Tiriac Bank grupului italian UniCredit. Tranzactia, de peste 770 milioane dolari, este cea mai mare operatiune pe piata de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Sud-Est in prima jumatate a anului. Ca urmare a tranzactiei, UniCredit Tiriac Bank si-a schimbat, in august, denumirea in UniCredit Bank.

Grupul german Metro a raportat pentru operatiunile din Romania vanzari de 892 milioane de euro pentru anul fiscal 2014/2015, incheiat la sfarsitul lunii septembrie, in scadere fata de 909 milioane euro in anul fiscal anterior. Numarul de angajati a scazut in aceasta perioada de la 4.931 persoane la 4.349, in principal ca urmare a vanzarii magazinelor Real, dar si in contextul inchiderii unui magazin Cash & Carry, din Pitesti.

Citeste si:

Astfel, Metro Cash&Carry Romania apare in raportul grupului cu o retea de 31 de magazine, dupa ce a inchis spre sfarsitul anului trecut magazinul Metro Punct din Pitesti. Retailerul detine 31 de unitati, dintre care 26 cash&carry si cinci Punct. Compania opereaza si un magazin online de birotica.

Grupul german Metro mai detine in Romania 4 hipermarketuri Real. In 2012, grupul german a vandut 20 de magazine Real din Romania catre retailerul francez Auchan, intr-o tranzactie de 1,1 miliarde euro care a inclus si unitatile din Ucraina, Polonia si Rusia. Metro controleaza si reteaua de magazine de proximitate "La Doi Pasi", deschise in franciza.

Exit-urile din viata lui Ion Tiriac, cel mai bogat antreprenor roman

Sursa foto: Shutterstock