Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un pret mediu de producere a energiei hidro mai mare cu 5,51% pentru anul viitor si un avans de 2,57% in cazul energiei nucleare.

Astfel, pentru Nucelarelectrica SA, pretul energiei in cazul contractelor reglementate a fost stabilit la 162,71 lei/MWh, iar pentru Hidroelectrica la 120,55 lei/MWh. Cele doua companii de stat sunt de altfel cei mai ieftini producatori locali de energie, scrie Mediafax.

Pentru anul 2016 au fost preluate pe contracte reglementate cantitati de energie electrica de 1.454.562 MWh de la Nuclearelectrica si de 2.697.703 MWh de la Hidroelectrica.

"Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta din data de 16.12.2015, preturile si cantitatile din contractele reglementate de vanzare-cumparare a energiei electrice pe anul 2016, in conformitate cu prevederile metodologiei aprobata prin Ordinul ANRE nr. 83/20.11.2013, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat emis joi de ANRE.

Deciziile luate in sedinta de miercuri a Comitetului de Reglementare al ANRE au fost luate "avand in vedere analiza datelor si informatiilor din documentatiile transmise de producatorii cu centrale termoelectrice, scaderea continua a consumului de energie electrica facturat la tarife reglementate ca urmare a procesului de dereglementare desfasurat conform Memorandumului de Intelegere semnat cu Comisia Europeana, necesitatea atenuarii efectelor generate de cresterea gradului de dereglementare la clientii finali casnici, precum si pentru evitarea generarii de pierderi financiare producatorilor termo ca urmare a instituirii unor obligatii de vanzare a energiei electrice pe baza de contracte reglementate", mai arata ANRE.

Citeste si:
Aceasta bicicleta electrica poate merge pe apa
A fost inventata bicicleta...

In ceea ce priveste preturile la consumator, reprezentantii autoritatii au anuntat la finele lunii noiembrie o scadere de 5-6%, de la 1 ianuarie, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANRE reduce tarifele de transport si distributie a electricitatii