Conducerea Electrocentrale Galati a anuntat, marti, intr-un comunicat, ca exista riscul ca in perioada urmatoare sa nu mai poata asigura furnizarea de energie termica la nivel optim si in mod continuu catre populatie din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta societatea.

Asigurarea energiei termice destinate populatiei din municipiul Galati la nivel optim si in mod continuu in perioada urmatoare prezinta un risc mare de nerealizare deoarece societatea Electrocentrale Galati are obligatia de a achita lunar pana in data de 25 a fiecarei luni avansul contravalorii gazelor naturale si a serviciului de transport pentru luna urmatoare de livrare, precum si ratele scadente si penalitatile aferente celor doua conventii de esalonare a datoriilor incheiate cu SNGN Romgaz SA Medias si SNTGN Transgaz SA Medias, se arata in comunicatul producatorului de energie termica, Electrocentrale Galati , conform Mediafax.

In continuare se precizeaza ca datoriile esalonate cu cei doi furnizori de combustibil sunt acumulate din iarna 2014 - 2015 din cauza datoriilor curente de 59 de milioane de lei inregistrate de societatea Apaterm, de la data intrarii in reorganizare si pana la intrarea in faliment a acestei societati in primavara anului trecut.

Astfel, potrivit conducerii Electrocentrale Galati, la aceasta data creanta ramasa de achitat este de 49,3 milioane lei. Singura sursa de plata a ratelor lunare, aferente conventiilor de esalonare, in cuantum de 1,5 milioane lei, o constituie incasarile de la lichidatorul Apaterm SA-in faliment, CC INSOL Constanta, sustin reprezentantii Electrocentrale Galati.

"Avand in vedere ca, incasarile de la lichidator au fost de 595.000 lei in luna noiembrie 2015, de 410.000 lei in luna decembrie 2015 si doar de 105.000 lei in perioada 01-15 ianuarie 2016, societatea noastra a inregistrat intarzieri la plata ratei scadente din luna decembrie catre SNTGN Transgaz SA Medias si nu detine resursele necesare pentru plata ratelor scadente in luna ianuarie 2016, motiv pentru care prezinta un risc major privind sustinerea financiara a desfasurarii activitatii curente de producere si furnizare a energiei termice in cogenerare la nivelul necesar, chiar daca energia termica livrata catre Calorgal SA Galati este achitata in avans la nivelul comenzii lunii ianuarie 2016 inclusiv”, se precizeaza in comunicat.

In final, conducerea Electrocentrale Galati a lansat un apel catre CC INSOL-lichidatorul Apaterm SA Galati sa faca toate demersurile necesare pentru majorarea platilor, catre populatie sa plateasca contravaloarea energiei termice consumate si totodata catre Calorgal, societate care asigura, in prezent, furnizarea energiei termice in Galati, sa achite avansul lunii februarie 2016, conform prevederilor contractuale, pentru a asigura resursele financiare necesare continuitatii livrarilor de energie termica in sistemul centralizat de termoficare al orasului.

Sursa foto: Minerva Studio / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri