Baietii destepti ai carbunelui, frauda de milioane. Carbunele importat la suprapret de Complexul Energetic Hunedoara nici macar nu era necesar

Complexul Energetic Hunedoara, proaspat intrat in insolventa din cauza gravelor probleme financiare, a fost devalizat ca orice alta companie de stat: prin achizitii la supra-pret si vanzari sub costuri.

Un document guvernamental obtinut de „Adevarul“ arata cum societatea a importat sute de mii de tone de carbune de la societati din Ungaria, Germania si Elvetia, desi era mai scump decat cel extras din Romania , conform Adevarul Financiar.

Compania a fost formata din fuziunea producatorilor termo Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni cu cele patru mine viabile din cadrul Companiei Nationale a Huilei, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni. Unitatile au venit, insa, fiecare cu propriul „balast“ si cu propriile probleme.

Astfel, potrivit unei sinteze a raportului Corpului de Control al primului ministru, realizat pe cand premier era Victor Ponta, in perioada 2012-2014 a fost vanduta energie electrica sub costurile de productie. Vanzarile sub costuri au generat pagube de 53,3 milioane de lei la Electrocentrale Deva in anul 2012 si de 23,4 milioane de lei la Electrocentrale Paroseni. In anul 2013, cand companiile erau deja fuzionate, pierderea a fost de 147 de milioane de lei, iar in 2014 de 352 de milioane de lei.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri