Goldman Sachs: Suntem fortati sa ne intrebam cat de eficient este capitalismul

Toti am fost invatati de mici despre eficienta pietelor, despre cum competitia elimina jucatorii slabi si, ca urmare a inovatiei, consumatorii beneficiaza deoarece preturile scad. Ei bine, Goldman Sachs tocmai a trimis un raport in care pune in dubiu tot ceea ce stim despre capitalism.

Omenirea trebuie sa se intrebe cat de eficient este capitalismul, scriu analistii, in frunte cu Sumana Manohar, vicepresedinte al bancii, scrie Bloomberg. Raportul analizeaza daca este posibil ca in viitor companiile sa isi mentina marjele ridicate de profit sau acestea vor ajunge in mod ireversibil sa scada. Raportul prezinta un grafic cu evolutia marjelor de profit pentru companiile din indicele S&P 500, iar acesta arata ca profitabilitatea ramane mare si la niveluri similare in ultimii 25 de ani, conform Adevarul.

Manohar argumenteaza ca marjele au crescut datorita unui numar de factori: preturi mari ale materiilor prime, faptul ca societatile au putut produce mai ieftin in tarile aflate in curs de dezvoltare si cresterea cererii din aceste state, dar si cresterea eficientei datorita tehnologiilor noi.

Goldman Sachs noteaza ca pietele au rasplatit companiile care au facut multe fuziuni si achizitii si rascumparari de de actiuni, comparativ cu cele care au investit intern, crescand astfel marjele.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: YuryZap / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri