IKEA a piedut drepturile de a folosi propria marca in Indonezia, dupa ce instanta a decis ca marca este detinuta de o companie locala, potrivit The Guardian. Cum este posibil?

Compania suedeza IKEA a inregistrat propria marca in Indonezia in 2010, insa fara sa o foloseasca in scopuri comerciale in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca a pierdut dreptul de a folosit marca, potrivit legii indoneziene.

Primul magazin IKEA a fost deschis abia la mijlocul anului 2014, in orasul Tangerang, de langa capitala Jakarta. Se pare insa ca decizia a venit cam tarziu. In decembrie 2013, o companie indoneziana specializata in mobila, PT Ratania Khatulistiwa, a inregistrat marca IKEA. In limba indoneziana, acronimul IKEA inseamna Intan Khatulistiwa Esa Abadi.

In septembrie 2014, statul indonezian a decis ca marca IKEA apartine companiei Ratania si i-a cerut, astfel, companiei suedeze sa nu mai foloseasca numele pentru vanzarea produselor. Compania suedeza a apelat imediat la curtea suprema, insa saptamana aceasta a aflat verdictul: IKEA a pierdut lupta contra IKEA.

Decizia instantei ar putea face companiile straine sa fie mai retinute atunci cand vor sa faca investitii in Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.

IKEA este o companie privata care proiecteaza si vinde, gata pentru asamblare, mobilier (paturi, scaune, birouri), aparate si accesorii pentru casa. Compania a fost fondata in Suedia, dar este detinuta de catre o fundatie olandeza, controlata de catre familia Kamprad.

Din ianuarie 2008, IKEA a devenit cel mai mare retailer de mobila din lume. Fondata in Suedia in 1943 de Ingvar Kamprad (pe atunci la varsta de 17 ani) care a fost listat ca unul din cei mai bogati oameni din lume in 2013, numele companiei este un acronim care provine de la initialele numelui sau, Elmtaryd (ferma unde a crescut) si Agunnaryd (orasul sau natal din Smaland, sudul Suediei).

Sursa foto: anantachat/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri