Compania suedeza IKEA a inregistrat propria marca in Indonezia in 2010, insa fara sa o foloseasca in scopuri comerciale in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca a pierdut dreptul de a folosit marca, potrivit legii indoneziene.

Primul magazin IKEA a fost deschis abia la mijlocul anului 2014, in orasul Tangerang, de langa capitala Jakarta. Se pare insa ca decizia a venit cam tarziu. In decembrie 2013, o companie indoneziana specializata in mobila, PT Ratania Khatulistiwa, a inregistrat marca IKEA. In limba indoneziana, acronimul IKEA inseamna Intan Khatulistiwa Esa Abadi.

In septembrie 2014, statul indonezian a decis ca marca IKEA apartine companiei Ratania si i-a cerut, astfel, companiei suedeze sa nu mai foloseasca numele pentru vanzarea produselor. Compania suedeza a apelat imediat la curtea suprema, insa saptamana aceasta a aflat verdictul: IKEA a pierdut lupta contra IKEA.

Citeste si:

Decizia instantei ar putea face companiile straine sa fie mai retinute atunci cand vor sa faca investitii in Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.

IKEA este o companie privata care proiecteaza si vinde, gata pentru asamblare, mobilier (paturi, scaune, birouri), aparate si accesorii pentru casa. Compania a fost fondata in Suedia, dar este detinuta de catre o fundatie olandeza, controlata de catre familia Kamprad.

Din ianuarie 2008, IKEA a devenit cel mai mare retailer de mobila din lume. Fondata in Suedia in 1943 de Ingvar Kamprad (pe atunci la varsta de 17 ani) care a fost listat ca unul din cei mai bogati oameni din lume in 2013, numele companiei este un acronim care provine de la initialele numelui sau, Elmtaryd (ferma unde a crescut) si Agunnaryd (orasul sau natal din Smaland, sudul Suediei).

Sursa foto: anantachat/Shutterstock.com