„Ca valoare absoluta a pietei, vorbim de circa 12 miliarde de lei. Pare foarte mult, dar daca impartim la o populatie de 19 milioane, ajungem la un consum undeva la 130 de euro, care este mult sub consumul european. Ori romanii sunt mult mai sanatosi, ceea ce e greu de crezut, ori e o tara mica, cu pacienti care nu au acces la medicamente si cu politici publice care lasa de gandit“, spune Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

„Inregistram o scadere de circa 14-15% pe ultimul trimestru, ceea ce indica o ingrijorare maxima. Accesul la medicamente scade. Nu se pune problema de a ne mai gandi la profit, ne gandim la o piata care se contracta neverosimil de mult“, a mai spus CEO-ul Terapia.

„Piata farma, cam 70-80% din ea, este captiva reglementarilor statului. In functie de politice publice, are o evolutie si piata. Nu putem sa ne planificam o evolutie, daca nu sunt masuri sanatoase. Am vazut o crestere buna in 2008-2010. O posibila explicatie ar fi ca in 2015 au fost scaderi de preturi la unele medicamente. Dar preturile au scazut la un nivel in care au devenit nesustenabile. Producatorii si-au retras unele produse. E o scadere si in valoare si in volume, in cutii de medicamente“, spune Dragos Damian.

Citeste si:

„Trebuie sa se renunte la taxa clawback - producatorii de medicamente compensate trebuie sa dea inapoi un procent din venituri statului. Impozitul acesta se schimba de la trimestru la trimestru. Trebuie sa creasca alocarile de bani pentru medicamente. Alocarile actuale sunt de 6 miliarde de lei, o cincime din cheltuielile ministerului si Casei de Asigurari. Cheltuielile sunt la nivelul lui 2011“, explica Damian posibile solutii.

„Dati-ne o strategie nationala a medicamentului! Ministerul trebuie sa spuna cate medicamente are nevoie, pentru ca noi sa stim ce avem de facut si sa ne pregatim investitiile“