Producatorul de hidrocarburi OMV Petrom (SNP) a inregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei in anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea si-a anuntat intentia de a a nu propune distribuirea de dividende.

Rezultatul de anul trecut a fost influentat puternic de o pierdere semnificativa inregistrata in trimestrul al patrulea, cand compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustari de depreciere a activelor din productie, determinata de scaderea pretului petrolului, se arata intr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.

Continuarea scaderii preturilor la titei si gaze naturale, precum si volatilitatea pietei au condus la revizuirea suplimentara de catre OMV Petrom a estimarilor de pret la titei si gaze, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Estimarile de pret actualizate pentru titei Brent se situeaza acum la 40 de dolari/baril pentru anul 2016, 55 dolari/baril pentru 2017, 65 dolari/baril pentru 2018, 70 dolari/baril pentru 2019 si la 75 dolari/baril incepand cu anul 2020. Revizuirea acestor estimari a condus la inregistrarea unei ajustari de depreciere de 1,92 miliarde de lei in trimestrul al patrulea pentru active productive din segmentul Upstream, in plus fata de ajustarea de depreciere in suma de 786 milioane de lei recunoscuta in trimestrul al treilea, noteaza OMV Petrom.

"In 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Contributia negativa din Upstream a fost partial compensata de performanta foarte buna din Downstream, demonstrand beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am raspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piata si ne-am indeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor si mentinere a pozitiei competitive, concomitent cu reducerea investitiilor cu 38% fata de 2014. Cu toate acestea, am reusit sa mentinem relativ stabila productia de hidrocarburi, beneficiind de investitiile si descoperirile din anii anteriori. In plus, sunt mandra sa anunt ca, impreuna cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a doua campanie de foraj de explorare in perimetrul Neptun, care a inclus saparea a sapte sonde in total, majoritatea indicand prezenta gazelor naturale, si testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de incurajatoare pentru a continua sa evaluam viabilitatea comerciala a dezvoltarii resurselor descoperite. Ca raspuns la persistenta conditiilor de piata nefavorabile, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand totodata o pozitie financiara solida si protejand fluxul de numerar extins. Aceasta include intentia managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este esential pentru a ne putea mentine nivelul investitiilor in viitor, atat in vederea contracararii declinului natural, cat si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore.", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Avand in vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne sustine nevoile privind investitiile, managementul intentioneaza sa propuna nedistribuirea de dividende pentru 2015, potrivit raportului.

Citeste si:
OMV vrea sa inceapa recuperarea banilor de la Petrom
OMV vrea sa inceapa...

Vanzarile OMV Petrom au scazut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei in 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut (4,1 miliarde euro).
Vanzarile consolidate in 2015 au scazut cu 16% comparativ cu 2014, in principal din reducerea veniturilor din vanzarile de produse petroliere, determinata de scaderea accentuata a pretului titeiului, care a anulat impactul pozitiv din cresterea cantitatilor vandute, determinata de cererea de piata imbunatatita, si vanzarile mai mari de electricitate. Vanzarile din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.

Rezultatul EBIT pentru anul 2015 a fost o pierdere de 530 milioane de lei, comparativ cu rezultatul pozitiv din 2014 de 3,34 miliarde de lei, in principal din cauza veniturilor mai mici din vanzari si a ajustarilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, in urma revizuirii estimarilor cu privire la pretul titeiului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, noteaza compania.

Cheltuielile de explorare in suma de 577 milioane de lei, in principal in relatie cu sonde de explorare fara succes, de 408 milioane de lei, au influentat, de asemenea, in mod negativ rezultatul.

Profitul EBIT CCA excluzand elementele speciale a scazut cu 52% la valoarea de 2,5 miliarde de lei. EBIT CCA excluzand elementele speciale este calculat dupa eliminarea elementelor speciale nete de natura cheltuielilor in valoare de 2,69 miliarde de lei si dupa eliminarea pierderilor in valoare de 364 milioane de lei din detinerea stocurilor.

Citeste si:
OMV Petrom lansează o platformă digitală pentru a încheia contracte...
OMV Petrom lansează o...

Rezultatul din activitatea curenta s-a redus, inregistrand o pierdere de 726 milioane de lei in 2015. Rezultatul net atribuibil actionarilor OMV Petrom a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,1 miliarde de lei inregistrat in 2014. Profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom excluzand elementele speciale a fost de 1,8 miliarde de lei, cu 52% mai mic comparativ cu cel din 2014, cand s-a situat la 3,76 miliarde de lei. Pierderea pe actiune a fost de 0,0119 lei in 2015. fata de profit pe actiune de 0,0371 lei in 2014, in timp ce profitul pe actiune CCA excluzand elementele speciale a fost de 0,0318 lei, in timp ce in 2014 s-a plasat la 0,0665 lei.

Compania de petrol si gaze estimeaza ca valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) pentru 2016 se vca situa in intervalul 700 - 800 milioane de euro, cu circa 10 - 20% mai mica fata de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicata proiectelor din Upstream; investitiile de explorare fiind estimate sa scada cu aproximativ 50% fata de nivelul ridicat din 2015. In plus, OMV Petrom preconizeaza si vanzarea parcului eolian Dorobantu, in concordanta cu strategia companiei de concentrare pe activitatile de baza.

In ultimele trei luni ale anului trecut, OMV Petrom a inregistrat o pierdere de 1,68 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul negativ al perioadei similare din 2014. In acelasi interval, vanzarile au coborat de la 5,35 miliarde de lei la 4,52 miliarde de lei.

La finele anului trecut grupul OMV Petrom avea 16.038 de angajati, in scadere cu 5% comparativ cu finele lui 2014, cand avea 16.948 de salariati. Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, cu o participatie de 51%, statul fiind al doilea actionar ca marime, cu 20,64%, in timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 19%.

Citeste si:
Înainte să vină la bursă, ABN Systems anunță un profit de 8 ori mai...
Înainte să vină la bursă, ABN...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri