”Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Nationala pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice), in 2015 numarul apartamentelor din Romania care au renuntat la incalzirea in sistem centralizat si, in majoritate, beneficiaza acum de un alt tip de sistem de incalzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, cand cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente”, a declarat Catalin Draguleanu, director general Ariston Thermo Romania.

Trendul debransarilor a fost generat si de pretul gigacaloriei furnizate de CET-uri in anumite zone din tara. ”Datele oficiale arata ca in ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis sa renunte la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adaugat Draguleanu.

Citeste si:

In topul judetelor unde s-au raportat cele mai multe debransari se afla Galati, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debransate. Pe locurile urmatoare se afla Constanta, cu peste 4.900 de apartamente, si Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renuntat la sistemul centralizat. De asemenea, alte 12 judete mai au doar sub 10% din locuinte racordate la CET-uri.

Potrivit analizei Ariston Thermo Romania, Bucuresti este orasul care insumeaza peste 40% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire din Romania.

Ce economii pot face cei care aleg o centrala termica de apartament

Daca la nivel national pretul mediu al gigacaloriei facturate catre populatie este de 225 de lei, cea produsa de o centrala termica in condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. Conform datelor ANRSC, exista si orase unde gigacaloria produsa in sistem centralizat este chiar si mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice in condensare pot ajunge si la circa. 55%.