24 Februarie 2016

Piata de fuziuni si achizitii a atins anul trecut un nivel record, aceasta a ajuns la peste trei miliarde de euro



Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a crescut anul trecut cu 160%, la peste trei miliarde de euro, si a depasit precedentul record, stabilit inaintea crizei, pentru anul in curs asteptarile fiind de asemenea pozitive, potrivit unei analize a PwC Romania.

Cresterea puternica a pietei locale a reflectat si evolutia la nivel international, unde in topul celor mai dinamice sectoare s-au aflat energia, sectorul medical si farmaceutic si sectorul bunurilor de larg consum, conform Mediafax.

"Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru activitatea de fuziuni si achizitii la nivel global, pe fondul mentinerii ratelor dobanzilor la niveluri extrem de scazute. Se estimeaza ca anul acesta economiile dezvoltate din grupul G7 vor inregistra cea mai ridicata rata de crestere a PIB de dupa 2010, iar acest lucru se va traduce fara indoiala si la nivelul pietei de fuziuni si achizitii. Si pentru ca perioada «banilor ieftini», daca ii putem spune asa, pare a se apropia de sfarsit, ne asteptam ca investitorii sa caute randamente tot mai ridicate, uitandu-se din ce in ce mai mult catre oportunitatile din pietele emergente stabile - cum sunt economiile est-europene", a declarat Radu Stoicoviciu, liderul Departamentului de Tranzactii si Consultanta pentru Management, PwC Romania

In Romania, cele mai multe tranzactii s-au realizat anul trecut in sectorul productiei industriale si in cel imobiliar, iar valoarea medie a unei tranzactii a fost de 26 de milioane de euro, activitatea de fuziuni si achizitii continuand sa fie dominata de tranzactii mici si medii.

"Optimismul pietei este in crestere, intr-un context economic favorabil. Ma gandesc in special la prognozele de crestere ale PIB-ului Romaniei in 2016. De asemenea, anul 2016 a inceput promitator, dupa ce au fost anuntate mai multe tranzactii mari precum vanzarea Albalact, a Bancii Carpatica sau a McDonald’s Romania, astfel incat ne asteptam ca tendinta de crestere a pietei de fuziuni si achizitii sa continue in 2016, cu tranzactii atat in sectoare care au fost active si in 2015, cum sunt sectorul bancar sau cel imobiliar, cat si in alte sectoare; ne asteptam, de exemplu, la continuarea tendintei de consolidare a pietei serviciilor medicale, precum si la o crestere a numarului de tranzactii in domeniul agricol", a precizat Anda Rojanschi, partener D&B David si Baias, coordonator al echipei de consultanta fiscala si juridica in tranzactii.



Citeste si