Consiliul Concurentei a lansat, in urma cu un an, pe site-ul institutiei, platforma avertizorilor de concurenta, un program de incurajare a persoanelor fizice care doresc sa contacteze si sa informeze autoritatea de concurenta cu privire la posibile incalcari ale legii concurentei.

De-atunci, peste 100 de persoane au anuntat intelegeri privind licitatii trucate, presupuse carteluri sau acorduri privind pretul produselor vandute in magazine, o parte dintre mesajele primite prin intermediul platformei online fiind in analiza autoritatii de concurenta, iar altele au fost transmise altor institutii, potrivit datelor institutiei.

Angajatii firmelor care incalca legea pot denunta anonim aceste practici pe internet.

Concurenta propunea, anul trecut, si ca cei care fac denunturi sa fie recompensati financiar. Singura conditie, pentru a intra in posesia unei parti din amenda pe care ar incasa-o o firma pentru incalcarea legislatiei antitrust, era ca, in urma anchetei, plangerea sa se adevereasca.

Citeste si:

Actul normativ a fost supus votului in Parlament, sub forma de amendament la Legea Consiliului Concurentei, dar nu s-a bucurat de prea mare succes din partea autoritatilor.

”Consiliul Concurentei a propus ca, similar procedurilor din Ungaria, persoanele fizice care aduc dovezi privind incalcarea legii concurentei sa fie recompensate, dar acest amendament nu a fost aprobat de Parlament”, precizeaza reprezentantii institutiei.

Concurenta a declansat, anul trecut, 13 investigatii si a finalizat 21. Amenzile aplicate in 2015 sunt de aproximativ 53 de milioane de euro.

La sfarsitul lui decembrie 2015, Consiliul Concurentei avea in derulare 48 de investigatii de incalcare a legii, cu 14% mai putine fata de finalul anului precedent.

Sursa foto: Shutterstock