Cel mai mare producator de otel din Romania este ArcelorMittal Galati, din grupul ArcelorMittal, cea mai mare companie de profil din lume.

Compania galateana poate produce 2 milioane tone de otel pe an si exporta peste 70% din productie, dar este puternic afectata de costurile induse de energia regenerabila si de concurenta Chinei.

ArcelorMittal are in Romania Sidex Galati, Combinatul Siderurgic Hunedoara, combinatul de tevi laminate de la Roman si fabrica de tevi sudate Iasi.

Industria siderurgica mondiala se confrunta cu o supracapacitate de productie de peste 700 milioane de tone, iar guvernele tarilor care produc otel cauta solutii pentru pastrarea companiilor si a angajatilor acestora, in conditiile in care consumul este in scadere.

Citeste si:

Una dintre principalele provocari pentru aceasta industrie este reprezentat de China, stat care are exces de otel, astfel ca exporta la preturi mai mici, situatia care nemultumeste producatorii europeni.

Industria siderurgica europeana este lider mondial pe anumite segmente de produse siderurgice, reprezentand 1,3% din PIB al Uniunii Europene, si a asigurat aproximativ 328.000 locuri de munca in 2015, potrivit Ministerului Economiei.

„Productia de otel in exces din tari terte, cum ar fi China, a crescut exporturile, a condus la scaderea preturilor si a dat nastere unui val fara precedent de practici comerciale neloiale, denaturand conditiile echitabile la nivel mondial”, arata Ministerul Economiei.

Potrivit Soranei Baciu, secretar de stat in Ministerul Economiei, la nivel european, competitivitatea industriilor energo-intensive depinde de o viziune comuna a politicilor din domeniile industrie, energie, mediu si comert.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro