Productia de otel a Romaniei a crescut cu 6,3% in 2015

Romania a produs anul trecut 3,35 milioane de tone de otel, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei. Productia de anul trecut a fost cu 6,3% mai mare fata de nivelul de 3,15 milioane de tone din 2014. Totodata, cifra de afaceri cumulata a producatorilor de otel a fost anul trecut de 2,2 miliarde de euro. In acest sector lucrau la sfarsitul anului trecut 22.000 de angajati, iar ponderea in produsul intern brut (PIB) a acestei industrii a fost de 0,8%.

Cel mai mare producator de otel din Romania este ArcelorMittal Galati, din grupul ArcelorMittal, cea mai mare companie de profil din lume.

Compania galateana poate produce 2 milioane tone de otel pe an si exporta peste 70% din productie, dar este puternic afectata de costurile induse de energia regenerabila si de concurenta Chinei.

ArcelorMittal are in Romania Sidex Galati, Combinatul Siderurgic Hunedoara, combinatul de tevi laminate de la Roman si fabrica de tevi sudate Iasi.

Industria siderurgica mondiala se confrunta cu o supracapacitate de productie de peste 700 milioane de tone, iar guvernele tarilor care produc otel cauta solutii pentru pastrarea companiilor si a angajatilor acestora, in conditiile in care consumul este in scadere.

Citeste si:
ArcelorMittal Galati a livrat otel pentru un pod gigantic in Turcia
ArcelorMittal Galati,...

Una dintre principalele provocari pentru aceasta industrie este reprezentat de China, stat care are exces de otel, astfel ca exporta la preturi mai mici, situatia care nemultumeste producatorii europeni.

Industria siderurgica europeana este lider mondial pe anumite segmente de produse siderurgice, reprezentand 1,3% din PIB al Uniunii Europene, si a asigurat aproximativ 328.000 locuri de munca in 2015, potrivit Ministerului Economiei.

„Productia de otel in exces din tari terte, cum ar fi China, a crescut exporturile, a condus la scaderea preturilor si a dat nastere unui val fara precedent de practici comerciale neloiale, denaturand conditiile echitabile la nivel mondial”, arata Ministerul Economiei.

Potrivit Soranei Baciu, secretar de stat in Ministerul Economiei, la nivel european, competitivitatea industriilor energo-intensive depinde de o viziune comuna a politicilor din domeniile industrie, energie, mediu si comert.

Citeste si:
Masurile UE care ingrijoreaza China
Masurile UE impotriva...

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri