Romania a produs anul trecut 3,35 milioane de tone de otel, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei. Productia de anul trecut a fost cu 6,3% mai mare fata de nivelul de 3,15 milioane de tone din 2014. Totodata, cifra de afaceri cumulata a producatorilor de otel a fost anul trecut de 2,2 miliarde de euro. In acest sector lucrau la sfarsitul anului trecut 22.000 de angajati, iar ponderea in produsul intern brut (PIB) a acestei industrii a fost de 0,8%.

Cel mai mare producator de otel din Romania este ArcelorMittal Galati, din grupul ArcelorMittal, cea mai mare companie de profil din lume.

Compania galateana poate produce 2 milioane tone de otel pe an si exporta peste 70% din productie, dar este puternic afectata de costurile induse de energia regenerabila si de concurenta Chinei.

ArcelorMittal are in Romania Sidex Galati, Combinatul Siderurgic Hunedoara, combinatul de tevi laminate de la Roman si fabrica de tevi sudate Iasi.

Industria siderurgica mondiala se confrunta cu o supracapacitate de productie de peste 700 milioane de tone, iar guvernele tarilor care produc otel cauta solutii pentru pastrarea companiilor si a angajatilor acestora, in conditiile in care consumul este in scadere.

Una dintre principalele provocari pentru aceasta industrie este reprezentat de China, stat care are exces de otel, astfel ca exporta la preturi mai mici, situatia care nemultumeste producatorii europeni.

Industria siderurgica europeana este lider mondial pe anumite segmente de produse siderurgice, reprezentand 1,3% din PIB al Uniunii Europene, si a asigurat aproximativ 328.000 locuri de munca in 2015, potrivit Ministerului Economiei.

„Productia de otel in exces din tari terte, cum ar fi China, a crescut exporturile, a condus la scaderea preturilor si a dat nastere unui val fara precedent de practici comerciale neloiale, denaturand conditiile echitabile la nivel mondial”, arata Ministerul Economiei.

Potrivit Soranei Baciu, secretar de stat in Ministerul Economiei, la nivel european, competitivitatea industriilor energo-intensive depinde de o viziune comuna a politicilor din domeniile industrie, energie, mediu si comert.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri