Directorii, administratorii si salariatii Complexului Energetic Hunedoara s-au comportat ca si cum aceasta ar fi o „societate de binefacere“, noteaza administratorul judiciar al companiei, GMC Craiova, in raportul privind cauzele insolventei. Acesta arata ca societatea pierde bani atat din vanzarea de curent electric, cat si din energie termica si ca trebuie sa concedieze urgent aproape 1.200 de angajati, fiind in pericol de a nu mai putea plati salariile. Concomitent, termocentralele Mintia si Paroseni nu au autorizatie de mediu, iar costurile cu tona de carbune extrasa in Valea Jiului au crescut constant in ultimii ani, conform Adevarul Financiar.

„Desi scopul unei societati este profitul, mentalitatea celor implicati (administratori, directori, lideri de sindicat, salariati, furnizori, clienti etc) a fost aceea a unei «societati de binefacere»“, arata administratorul judiciar al companiei in raportul privind cauzele insolventei.

Compania de stat detine doua termocentrale, Mintia si Paroseni, si mai opereaza un numar de patru mine de huila din Valea Jiului, respectiv Livezeni, Lonea, Vulcan si Uricani. Complexul Energetic Hunedoara asigura 5% din energia electrica la nivelul tarii si produce si energie termica in Deva, dar si pentru orasele Petrosani, Livezeni si Lupeni.

Pierderi de 901 milioane de lei in 2015

Compania are acum 6.153 de angajati, iar castigul mediu brut lunar este de 3.960 lei pe angajat. Raportul arata ca societatea a inregistrat o pierdere de 901 milioane de lei in anul 2015, dupa rezultate negative de 352 de milioane de lei in 2014 si 147 de milioane de lei in 2013.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Minerii de la Lupeni aduna semnaturi pentru demiterea conducerii CEH