Sistemul energetic al Romaniei este cel mai solid din regiune, insa sectorul are vulnerabilitati interne generate de minerit si de productia de electricitate in termocentralele pe carbune, domenii care au inceput un proces de "reasezare", a declarat joi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, intr-o conferinta pe teme energetice.

Noua strategie energetica a Romaniei este in lucru, a declarat ministrul Energiei. In aceasta vara va fi finalizat un prim document consolidat legat de sectorul energetic, care va contine si previziuni strategice legate de domeniile din energie, conform News.ro

Ministrul Energiei: Mineritul si carbunele, principalele vulnerabilitati

"Avem un sector energetic puternic, dar cu vulnerabilitati interne. Ma refer aici la minerit si carbune. Procesul de reasezare a inceput de anul trecut", a spus Grigorescu.

Ministrul a repetat, insa, ca Romania trebuie sa mentina productia de energie electrica pe carbune, care asigura continuitatea aprovizionari cu energie esi securitatea energetica.

"Avem nevoie de un mix echilibrat de energie care sa raspunda acestei nevoi", a mentionat Grigorescu.

Declaratiile vin in contextul in care, in prezent, sectorul minier din Romania, controlat in mare parte de stat, este subminat de lipsa reformelor si de lipsa de competitivitate.

Trei mari companii din sectorul minier se confrunta cu dificultati

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajati care lucreaza la termocentralele Mintia si Paroseni si in exploatarile miniere Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, a intrat in insolventa la inceputul acestui an.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajati si care produce electricitate pe baza de lignit, se afla intr-o situatie financiara dificila, dupa doi ani la rand de pierderi.

O alta companie din subordinea Ministerulu Energiei, Compania Nationala a Uraniului, a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumparator, Nuclearelectrica, si va demara in perioada urmatoare un proces de restructurare pentru a supravietui.

Totusi, ministrul considera ca Romania are capacitatea sa reduca aceste vulnerabilitati.
"Avem expertiza si cel mai solid sistem energetic din regiunea noastra. Suntem intr-o pozitie potrivita la nivelul UE", a mai spus ministrul.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri