23 Mai 2016

Ce fac farmaciile cu medicamentele expirate? Explicatia unei firme din domeniu



Medicamentele expirate sunt considerate deseuri periculoase. Asa ca, daca aveti in casa medicamente cu termen de valabilitate depasit, nu le aruncati. De ce? Pentru ca polueaza mediul sau pot fi ingurgitate de copii sau animale. Ce puteti face este sa le duceti la orice farmacie din tara, pentru ca farmaciile au obligatia legala de a le prelua de la cetateni.

Legislatia prevede ca medicamentele expirate provenite de la populatie sa fie „depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, in vederea eliminarii finale, prin incinerare”.

„La momentul de fata nu cunoastem cazuri in care acest articol de lege sa fie aplicat conform”, a declarat pentru WALL-STREET.RO Cosmin Manaila, director de reglementari in Stericycle Romania.

Stericycle Romania este una dintre companiile care se ocupa cu eliminarea deseurilor periculoase si nepericuloase din sectoarele industrial, veterinar, medical si farmaceutic. Compania ofera si servicii de ambalare, colectare si transport a acestor deseuri si are are statii de incinerare in Bucuresti, Cluj si Craiova.

Am incercat sa aflam ce cantitate de medicamente expirate este primita de marile lanturi de farmacii. De asemenea, am vrut sa stim cum sau daca aceste medicamente sunt distruse. Farmaciile nu au fost foarte deschise in raspunsuri.

„Conform legislatiei avem obligatia de a primi de la pacienti medicamente expirate sau deteriorate. Acestea se pot lasa in farmacie si veti primi un proces verbal de predare primire, incheiat intre dumneavoastra si farmacie, in care se va mentiona ca medicamentele se predau in scopul distrugerii. Mai multe informatii nu va putem oferi”, au raspuns reprezentantii farmaciilor Sensiblu.

Nici cei de la Catena nu au furnizat prea mute informatii.

„Medicamentele expirate pot fi predate in farmaciile Catena, pentru distrugere. Pentru restul intrebarilor nu va putem oferi un raspuns”.

De la lantul de farmacii HelpNet nu am putut afla decat ca vom primi un email oficial, care insa nu a mai venit.

Reprezentantii farmaciilor Dona au spus ca toate farmaciile din retea receptioneaza medicamente expirate sau medicamente pe care pacientii nu le mai folosesc din diverse motive. Cantitatile variaza de la o luna la alta, in functie de farmacie, dar farmaciile Dona nu au raportari distincte pe fiecare categorie de produse.

„Medicamentele expirate sunt receptionate de farmacisti si predate catre o societate specializata in prelucrarea deseurilor, pentru a fi distruse conform legislatiei in vigoare”, potrivit celor de la Dona.

Stericycle colecteaza, la nivel national, deseuri farmaceutice de la unele farmacii independente si de la lanturile de farmacii Dona si Sensiblue.

„Eliminarea deseurilor de medicamente presupune un pachet de servicii care include oferirea ambalajelor specializate si omologate, colectarea, transportul cu mijloace autorizate, eliminarea prin metoda incinerarii si asistenta oferita clientului in completarea documentelor impuse de legislatie”, a spus Manaila.

Manaila a adaugat ca pretul acestui pachet de servicii variaza de la 0,8 si 1,5 euro/kilogram, fara TVA, in functie de cantitate si de distanta pana la statia ecologica de incinerare. Practic, aceste costuri ar trebui suportate de farmacii.

Anual, Stericycle preia si elimina aproximativ 200 tone de deseuri medicale pe an.

In afara medicamentelor expirate provenite din farmacii, exista o cantitate importanta de medicamentele expirate provenite de la populatie. In prezent aceste medicamente ajung in gunoiul menajer si ca atare sunt depozitate in mod impropriu, potrivit reprezentantului Stericycle.

„Exista riscul ca intemperiile sa distruga in timp ambalajele medicamentelor, iar precipitatiile sa dizolve substantele active, contaminand panza de apa freatica, in cazul gropilor de gunoi neconforme”, a adaugat Manaila.



Citeste si