Evenimentul, aflat la cea de-a 22-a editie, a reunit producatori de materii textile din 30 tari, cu scopul de a facilita stabilirea de legaturi de afaceri intre acestia si retaileri, dar si pentru a relansa exporturile turce, afectate de crizele politice si economice din ultima vreme.

“Zilele acestea, obiceiurile de consum s-au schimbat. In Europa, cumparatorii participa la targuri, cer mostre si daca le plac, plaseaza comenzi in saptamanile urmatoare. Acest sistem functioneaza si in Orientul Mijlociu si cel Indepartat, dar acolo se obisnuieste sa se comande imediat”, spune Osman Nuri Canik. In cadrul Evteks, al doilea targ international de produse de design interior, pana la 30% dintre companiile participante primesc comenzi imediate. Mai sunt si companii care reusesc sa contracteze ulterior desfasurarii targului, dupa negocieri.

Romania, absenta

Targul international de textile de casa de la Istanbul, desfasurat in perioada 16-21 mai, in orasul Istanbul a reunit 750 de expozanti din circa 30 de tari. Nicio companie din Romania nu a participat la Evteks 2016, insa in anii trecuti Romania a fost prezenta cu cateva firme locale. Potrivit lui Mihai Pasculescu, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si a Pielariei, in Romania mai exista putini producatori de textile de casa, iar acestia participa la cel mai mare targ international din domeniu, Heimtextil Frankfurt.

Numarul expozantilor si al vizitatorilor, in scadere

Conflictele din Siria si Irak au lovit puternic industria textila din Turcia si mai ales exporturile turce. In cadrul targului Evteks si numarul vizitatorilor a fost afectat de tensiune politice si economice dintre Turcia si tarile vecine, dar si de cele trei milioane de refugiati sirieni pe care Turcia ii gazduieste. Daca anul trecut, expozitia fusese vizitata de aproximativ 120.000 de persoane, anul acesta organizatorii se asteptau la o scadere a traficului de 20%, potrivit lui Osman Nuri Canik.

Si in ceea ce priveste producatorii de materii textile care au avut standuri la Evteks s-au inregistrat scaderi. Astfel, anul trecut au fost peste 1.000 de expozanti, dar anul acesta numarul a fost in scadere cu 25%. Din cele 750 de participanti la targ, 644 au fost companii turce, urmate de Spania, India si Germania cu cateva zeci de standuri, in cadrul carora au fost expuse de la perdele, draperii, lenjerie de pat și cuverturi pana la covoare si tapeturi.

Turcia, al treilea exportator de textile de interior din lume

Targul international Evteks a fost organizat de Ministerul Turciei, Asociatia Industriasilor din sectorul Textile si Confectii din Turcia (TETSIAD) si Asociatia Exportatorilor de Textile Uludag.

Turcia este al treilea exportator de textile de interior din lume, dupa China si India, cu o cota de piata de 5%. Sectorul textilelor de casa din Turcia, in cadrul caruia lucreaza peste 5.700 de companii, se ridica la suma de 13 miliarde de dolari, iar anul trecut a realizat exporturi in valoare de 2,8 miliarde. nSectorul textilelor de cas din Turcia ocupa primul loc în Europa, iar tarile in care se realizeaza cele mai multe exporturi sunt Germania, SUA si Anglia.

Sursa foto: Alex Damian