O companie finantata de Bill Gates extrage CO2 din aer si il transforma in combustibil

Carbon Engineering, o companie canadiana infiintata de un profesor de la Harvard, spera sa obtina combustibil direct din aer. Compania a pus in functiune, in Canada, o instalatie care extrage dioxidul de carbon din aer. Fabrica poate absorbi o tona de dioxid de carbon pe zi.

Costurile actuale pentru obtinerea unei tone de CO2 din aer variaza intre 400 si 1.000 de dolari, insa reprezentantii Carbon Engineering cred ca, in unitati mai mari, pretul poate scadea pana la 100 de dolari pe tona, potrivit www.technologyreview.com.

Compania a obtinut, in luna mai, o finantare de 8 milioane de dolari de la mai multi investitori, printre care si Bill Gates. Preocuparile lui Gates pentru schimbarile climatice nu sunt o noutate. In 2015, el si mark Zukenberg, fgondatorul facebook, au anuntat ca vor investi 1 miliard de dolari intr-un proiect menit sa ofere energie curata.

In urma mai multor procese chimice, se obtine CO2 pur care poate fi ori vandut pe piata pentru diverse aplicatii industriale ori stocat in depozite geologice.

„In cele din urma, combustibilul obtinut din aer poate fi decisiv in spargerea depedentei de combustibilii fosili in toata lumea”, a declarat Adrian Corless, CEO-ul Carbon Engineering.

Citeste si:
CORONAVIRUS | Nici o altă criză nu a afectat emisiile de CO2 ca...
CORONAVIRUS | Efectul...

Compania planuieste ca in viitor sa transforme dioxidul de carbon in carburant, pe care sa il vanda inclusiv in Europa.

Dioxidul de carbon este o mare problema pentru marile companii, care, in Uniunea Europeana, trebuie sa plateasca pentru a avea dreptul de a polua. Companiile platesc si daca polueaza mai mult decat au dreptul, astfel ca trebuie sa cumpere asa-numitele certificate de emisii.

Romania este, din punctul de vedere al emisiilor poluante, o tara „curata”, dar nu pentru ca ar fi investit in tehnologii nepoluante, ci pentru ca s-a dezindustrializat constant in ultimii 26 de ani. De aceea, Romania ar putea sa vanda certificate de emisii poluante.

Pe de alta parte, in urma cu patru ani, Romania a fost aproape sa atraga o finantare europeana de cateva sute de milioane de euro pentru constructia unui depozit subteran in care sa fie stocat dioxidul de carbon. Romania ar fi putut, astfel, ca controleze, fie si intr-o mica masura, pretul CO2-ului. Proiectul nu a fost insa sustinut de Guvernul de la Bucuresti si nu a primit finantarea europeana.

Citeste si:
De ce nu vrea Bill Gates să investească în Bitcoin
De ce nu vrea Bill Gates să...

Sursa foto: Carbon Engineering

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri