Productia de otel brut in Romania a inregistrat anul trecut o crestere cu 4,8% fata de nivelul de 3,1 milioane de tone din 2014, se arata in studiul „Activitatea sectorului metalurgic in anul 2015“, realizat de Institutul National de Statistica (INS). Dar vanzarile inregistrate de acest sector au scazut in 2015 cu 5,1%, dupa cum reiese din raportarile INS privind evolutia cifrelor de afaceri din industrie, conform Adevarul.

„Industria siderurgica mondiala se confrunta cu o supracapacitate de productie de peste 700 de milioane de tone, iar guvernele tarilor care produc otel cauta solutii pentru pastrarea companiilor si a angajatilor acestora, in conditiile in care consumul este in scadere“, noteaza autorii studiului.

De asemenea, „pretul de dumping la care este livrat otelul produs in China ii face pe reprezentantii siderurgistilor europeni sa ceara masuri de protectie comerciala in fata asaltului dat de concurenta din afara blocului comunitar“, arata INS.

Capacitatile cresc, utilizarea acestora scade

In anul 2015, s-a observat o crestere a capacitatilor de productie, in aproape toate sectoarele metalurgice.
Potrivit INS, cele mai mari cresteri ale capacitatilor de productie s-au inregistrat pentru otel brut electric (+58,5%), pentru fonta si feroaliaje (+19,6%), pentru otel brut (+11,1%), pentru produse lungi laminate la cald (+10,8%), pentru pregatirea sarjei (+10,6%), ca si pentru produse obtinute prin laminare la rece (+10,0%).

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si