Gazoductul Giurgiu-Ruse, care leaga retelele de gaze dintre Romania si Bulgaria, pe sub Dunare, va fi gata in luna august, iar primele importuri si exporturi de gaze vor avea loc din acest an, se arata in datele transmise de transportatorul national de gaze Transgaz.

Conducta de gaze trebuia sa fie finalizata inca din anul 2012, dar proiectul a intarziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunarii. ”Termenul de finalizare a lucrarii este august 2016. Conducta de interconecatare Giurgiu-Ruse se poate utiliza in ambele sensuri de curgere a gazului, import/export (revers flow)”, se arata in raspunsul Transgaz, la solicitarea News.ro.

Conducta va putea fi folosita atat pentru importuri, cat si pentru exporturi de gaze naturale. Cu toate acestea, intr-o prima faza, interconectorul va avea o capacitate limitata de export pana la finalizarea proiectului BRUA, ”proiect care aduce schimbarile necesare in SNT pentru a sustine volumele de export preconizate de specificatile tehnice ale interconectorului”, precizeaza Transgaz. Dupa finalizarea interconectarii urmeaza umplerea conductei si verificarea din punct de vedere metrologic a aparatelor de masura din statia de masurare gaze (SMG).

”Conform reglementarilor europene, este obligatorie incheierea unui Acord de Interconectare intre Transgaz si Bulgartransgaz pentru stabilirea in comun a regulilor tehnice si comerciale de operare a noului Punct de Interconectare Giurgiu - Ruse”, mai spun reprezentantii Transgaz. Primele importuri si exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, incepand cu anul gazier 2016-2017.

Rezervarea de capacitate se va face pe baza de licitatie, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 984/2013 de stabilire a unui cod de retea de alocare de capacitate (CAM NC), a carui aplicare a devenit obligatorie din 1 noiembrie 2015, pentru punctele de interconectare care fac legatura intre doua tari membre UE.

Citeste si:
Transgaz primeste finantare pentru 12% din gazoductul BRUA
Transgaz primeste finantare...

”Serviciile de transport care vor fi oferite in Punctul de Interconectare Giurgiu-Ruse, respectiv nivelurile de capacitate ferma si intreruptibila disponibile, in ambele directii, pe tipurile de produse standard prevazute de Regulament, precum si detaliile legate de rezervarea acestora (...) vor fi facute publice pietei in timp util pe site-ul Transgaz, in functie de finalizarea lucrarilor de interconectare”, arata Transgaz.

In 6 aprilie 2016, transportatorii de gaze din Romania si Bulgaria, Transgaz si Bulgartransgaz, au semnat contractul cu compania Habau PPS Pipeline Systems SRL, castigatorul procedurii de achizitie publica, derulate in conformitate cu legislatia bulgara privind „construirea conductei principale DN 500 de traversare (inclusiv subtraversare) a fluviului Dunarea in vederea interconectarii sistemelor de transport gaze naturale din Bulgaria si Romania”.
Transgaz a transportat anul trecut o cantitate de 12,38 miliarde metri cubi gaze, in scadere fata de 2014, cand prin conductele companiei a fost transportata o cantitate de 13,08 miliarde mc de gaze.

Scaderea volumului de gaze naturale vehiculate prin Sistemul National de Transport (SNT) in anul 2015 fata de anul 2014 a fost cauzata de reducerea consumului de gaze naturale, spun reprezentantii companiei. Din totalul gazelor vehiculate, consumul de gaze naturale prin SNT a fost de 83,5% in 2015 si de 82,7 % in anul 2014.

Volumele de gaze naturale transportate catre consum nu reprezinta totalul consumului in Romania din anul respectiv, la aceste volume adaugandu-se si volumele de gaze naturale din livrarile directe de la producatorii de gaze naturale, volume care nu sunt transportate prin infrastructura SNT. Diferentele dintre totalul volumelor vehiculate prin SNT si volumele transportate la consum sunt reprezentate de volumele transportate catre depozitele de inmagazinare, consumul tehnologic al Transgaz si de exportaturi.

Citeste si:
Viorel Stefan, despre acordul de finantare a gazoductului BRUA
Viorel Stefan: Semnarea...

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale din Romania, este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.
Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,3 miliarde lei (736 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 282 lei / actiune.

Sursa foto: Denys Prykhodov / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Transgaz demareaza lucrarile la statiile de comprimare BRUA
Setari Cookie-uri