14 Iunie 2016

Contoare inteligente mai asteapta. ANRE: Proiectul nu se poate face pentru ca nu aduce beneficiile scontate



Pana in 2020 ar trebui ca minim 85% dintre contoarele pentru eletricitate sa fie "inteligente". Adica sa permita, printre altele, operatorului retelei electrice sa citeasca de la distanta consumul. Potrivit sefului ANRE, Niculae Havrilet, acest deziderat nu se poate realiza, pentru ca, pe de o parte, introducerea la scara larga a acestor contoare inteligente, nu aduce benficiile scontate. Nu doar in Romania, ci in toate tarile membre ale blocului comunitar.

"Nu se poate face, in nicio tara din UE, pentru ca nu aduce beneficiile scontate”, a declarat Havrilet. "Asa ca, mergem pe programe-pilot. In Romania, operatorii de distributie a energiei electrice, adice Enel, E.ON, Electrica si CEZ vor introduce contoare inteligente echivalente cu 10% din planurile de investitii", a adugat Havrilet.

Totodata, contoarele inteligente semnaleaza intreruperile in alimentarea cu energie electrica sau o functionare defectuoasa, localizeaza anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau frauda a energiei electrice.

Un astfel de contor va costa circa 86 de euro si va fi platit de consumator, probabil in transe, catre compania care ii furnizeaza energie.



Citeste si