Producatorul de energie Hidroelectrica, care a iesit in luna iunie din insolventa dupa doi ani, a realizat in primul semestru din acest an un profit brut record, de 754 milioane lei (167,5 milioane euro), in crestere cu 29 milioane lei, respectiv cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat pentru News.ro avocatul Remus Borza, care a fost administratorul judiciar al companiei.

"Aceste rezultate se datoreaza masurilor luate in vederea optimizarii costurilor si eficientizarii activitatii de exploatare", a precizat Remus Borza.

Pentru comparatie, profitul brut din primele sase luni ale anului trecut s-a ridicat la 725 milioane lei, cu 4% mai putin fata de prima jumatae a acrestui an. Compania tinteste pentru tot 2016 un profit brut minim record de 1,3 miliarde lei, dar nu exclude posibilitatea sa atinga chiar 1,4 miliarde lei, spune Borza.

Cel mai mare rezultat brut al companiei a fost realizat in 2014, in suma de 1,157 miliarde lei. De asemenea, productia de energie din prima parte a acestui an a fost de 8,9 TWh, fata de 9,5 TWh in perioada similara a anului trecut.

In 2012, cand Hidroelectrica a intrat prima data in insolventa, compania era una dintre cele mai indatorate din tara, cu creante totale revendicate la masa credala de 5,3 miliarde lei, potrivit administratorului judiciar.

Citeste si:
Profitul Hidroelectrica a urcat cu 12% in primele opt luni
Profitul Hidroelectrica a...

Dupa patru ani, Hidroelectrica a reusit sa plateasca din fonduri proprii 4,3 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro) creditorilor, scrie News.ro.

"Dupa primele sase luni din acest an, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie din tara, din sectorul energetic", precizeaza Borza. Afacerile Hidroelectrica au fost de 1,6 miliarde lei, iar la 31 mai compania avea lichiditati de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Producatorul de energie s-a aflat in insolventa din 20 iunie 2012 pana in 21 iunie 2016, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 - februarie 2014 a iesit din procedura judiciara.

In perioada insolventei, compania a fost administrata de Euro Insol, casa de insolventa a lui Borza, care a eliminat contractele paguboase cu "baietii destepti" din energie si a redus personalul companiei. Hidroelectrica are acum 3.200 de salariati, fata de 5.239 salariati la momentul intrarii in insolventa.

Citeste si:
Fondul Proprietatea critica o fuziune Hidroelectrica-CE Oltenia
Fondul Proprietatea: Fuziunea...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Hidroelectrica castiga ultimul proces cu Bogdan Buzaianu