Francezii de la Airbus Helicopters au inaugurat o noua fabrica de elicoptere in localitatea Ghimbav, judetul Brasov, principala piata pentru vanzarea acestora urmand sa fie tarile membre ONU. Airbus vrea sa le ia fata astfel producatorilor rusi de elicoptere cu modelul H215, unul mai scump decat cele oferite de competitorii din Rusia, insa cu un cost de operare mai redus.

“Tarile ONU reprezinta piata perfecta pentru Airbus H215. Elicopterele sunt cumparare in general de ministerele din aceste state iar apoi inchiriate ONU pentru diverse misiuni. Nu avem inca promisiuni sau ordine ferme din partea acestor state deoarece fabrica este abia la inceput”, a declarat Olivier Michalon, senior vice president, responsabil de regiunea Europa in cadrul Airbus Helicopters.

Pretul pentru varianta standard a unui elicopter Airbus H215 este de aproximativ 15 milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decat pretul de pornire oferit de competitorii din Rusia.

“Totusi, H215 are un pret de operare mult mai redus decat elicopterele rusesti, iar astfel costurile efective sunt mai reduse pe un orizont de timp de cativa ani, mai ales in conditiile in care elicopterele din aceasta categorie sunt utilizate adesea pe distante mari si pentru misiuni complexe”, a mai adaugat Olivier Michalon.

Airbus H215 are o capacitate de 22 de pasageri si doi piloti, o viteza maxima de 262 km/h si poate zbura o distanta de 866km fara sa alimenteze.

Elicopterul este construit la noua fabrica Airbus Helicopters,situata la Ghimbav, judetul Brasov, pe un teren pus la dispozitie de catre IAR Brasov. Potrivit oficialilor companiei, investitiile totale in noua fabrica de 10.000 de mentri patrati ajung la 52 mil. euro. Primul elicopter este asteptat sa iasa de pe liniile de productie din Brasov in 2018. Airbus Helicopters a primit de la Romania si un ajutor de stat de 5 mil. euro pentru constructia fabricii.

Atat reprezentantii Airbus, cat si presedintele Frantei, Francois Hollande, i-au indemnat pe oficialii romani sa achizitioneze elicopterele H215 pentru a oferi astfel un semnal de incredere in noua unitate de productie din Brasov.

“Romania ar da un semn bun achizitionand modelul H215 deoarece ar arata incredere in produsul realizat aici”, a mentionat Olivier Michalon.

“Fabrica de la Brasov este un proiect de anvergura, in valoare de peste 50 mil. euro, la care a participat si statul roman si care are un potential semnificativ in privinta vanzarilor. Bineinteles, daca Romania ar incepe prin a cumpara elicoptere am fi mandri si fericiti. Am vrea ca primul elicopter produs aici sa aiba nume romanesc. Am dorit de asemenea ca mai multe intreprinderi franceze sa se implice in filiera aeronautica pe care o consolidam la nivel european”, a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande.

La randul sau, premierul Dacian Ciolos a mentionat ca Romania analizeaza posibilitatea achizitionarii unor elicoptere produse la fabrica Airbus Helicopters, care sa fie folosite de Ministerul de Interne si Ministerul Apararii.

“Analizam cu atentie aceasta oferta, un avantaj fiind faptul ca se ofera mentenanta aici, in Romania. Sper ca asa cum Dacia – Renault a dovedit competitivitate pe piata si acest produs sa isi dovedeasca competitivitatea si sa mergem impreuna sa construim pentru piata internationala, mai ales cea de interventii umanitare”, a declarat Dacian Ciolos, de asemenea prezent la inaugurarea fabricii.

In fabrica de la Ghimbav vor lucra 350 de oameni cand aceasta va atinge capacitatea maxima de productie, primii angajati incepand deja un training de 12 luni la fabrica din Franta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri