Fortele aeriene ale Spaniei au receptionat ieri primul elicopter H215, model care va fi produs si in Romania, la noua fabrica Airbus de la Ghimbav.

Aparatul a fost comandat in iulie 2016 de Ministerul spaniol al Apararii, prin intermediul Agentiei NATO de Sprijin si Achizitii (NSPA).

Membru al familiei de elicoptere Super Puma, H215 este un elicopter de transport greu, cu doua motoare, echipat cu tehnologii de ultima generatie. Airbus H215 are o capacitate de 22 de pasageri si doi piloti, o viteza maxima de 262 km/h si poate zbura o distanta de 866km fara sa alimenteze.

Testele finale de zbor pentru noul elicopter s-au derulat la fabrica Aiburs de la Albacete pe 22 septembrie si tot acolo aparatul a fost vopsit si dotat cu sisteme specifice pentru a dezvolta capabilitatile de cautare – salvare si recuperare de personal atat pe timp de pace cat si de razboi. Elicopterul H215 aflat in dotarea fortelor aeriene este echipat, printre altele, cu rezervoare aditionale de combustibil care permit extinderea autonomiei de zbor cu 560 de kilometri, sistem de flotabilitate de urgenta, radio de inalta frecventa, troliu, carlinga compatibila cu ochelari pentru vedere pentru noapte.

“Decizia Spaniei de a cumpara elicopterul pe care noi il vom produce in curand in Romania confirma valoarea europeana a H215 si deschide calea altor forte aeriene de a-si intari capabilitatile. Suntem nerabdatori sa incepem productia H215 la Ghimbav si speram ca Romania va cumpara primul elicopter produs de catre romani”, a spus Serge Durand, directorul Airbus Helicopters Industries, care conduce operatiunile grupului in Romania.

Noul elicopter va incepe sa opereze imediat, dupa finalizarea unui scurt program de antrenament al echipajelor care au deja o experienta solida in operarea altor versiuni de elicoptere Super Puma.

Airbus Helicopters a inaugurat pe 13 septembrie 2016 noua fabrica de la Brasov, in prezenta presedintelui francez Francois Hollande si al premierului Dacian Ciolos. Primul H215 fabricat 100% in Romania ar putea iesi de pe linia finala de asamblare in 2018. Fabrica de la Ghimbav va avea 350 de angajati cand va atinge capacitatea maxima de productie.

Sursa foto: Airbus

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri