10 Octombrie 2016

Grupurile energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia au fost retehnologizate cu investitii de peste 1 mld. euro



Electrocentralele aferente Complexului Energetic Oltenia (CEO), unul din cei mai mari producatori de energie, au investit peste 1 miliard de euro "de-a lungul timpului" pentru retehnologizarea grupurilor energetice, reducand totodata emisiile de gaze cu efect de sera (GES), suma la care se adauga circa 250 milioane de euro platiti de CE Oltenia pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon.

CE Oltenia detine 6 grupuri energetice modernizate (3 grupuri energetice la Rovinari, 2 grupuri energetice la Turceni si un grup energetic la Isalnita), iar alte trei grupuri se afla in curs de reabilitare”, arata compania intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu, informeaza News.ro.

Reprezentantii CEO au precizat pentru News.ro ca investitiile au fost realizate "de-a lungul timpului", inainte de infiintarea CE Oltenia, in 2011, pe vremea fostelor complexuri, fiind continuate de noul complex energetic.

Unul dintre efectele lucrarilor de retehnologizare realizate este reducerea consumului specific de combustibil cu peste 20%, ceea ce reprezinta reducerea consumului de carbune si, implicit, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana la 0,89 tone de CO2 emis pentru producerea unui MWh.

CE Oltenia detine autorizatie de emisii de gaze cu efect de sera cu valabilitate pana in anul 2020, mai spun oficialii companiei.

”De asemenea, referitor la emisiile de gaze cu efect de sera, este de mentionat si faptul ca pentru achizitionarea certificatelor de CO2, CE Oltenia a cheltuit, de la infiintare pana in prezent (in decurs de 4 ani), suma de circa 250 milioane euro”, precizeaza compania.

Pentru acest an, CE Oltenia a incheiat 27 de contracte de lucrari si prestari servicii cu Minprest Serv SA.

”In cadrul planului de reorganizare, restructurare si eficientizare al CE Oltenia au fost cuprinse o serie de masuri pentru reducerea costurilor de productie, printre care si reevaluarea contractelor de prestari servicii in functie de necesitatile actuale ale companiei”, adauga producatorul de energie.

Oficialii complexului energetic arata ca aceasta masura a fost aplicata inclusiv contractelor comerciale incheiate cu Minprest, respectiv s-a renuntat la unele servicii si lucrari fara a fi atribuite altor firme.

Valoarea totala a contractelor incheiate cu Minprest, ramase in vigoare pentru acest an, ajunge la suma de circa 19 milioane lei.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Domeniul principal de activitate este productia de energie electrica si termica, transportul si distributia energiei termice.

Compania se afla intr-o situatie financiara dificila si estimeaza un profit net de 600.000 lei (133.000 euro), dupa pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) anul trecut, potrivit proiectului de venituri si cheltuieli.

In prima jumatate a acestui an, Complexul Energetic Oltenia a inregistrat pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), comparativ cu un profit net de 13,5 milioane lei in perioada similara a anului trecut.

Cota de piata a companiei a scazut la 17,9%, de la 18,4% in primul semestru din 2015.
Oamenii legii au reusit, insa, sa il prinda si l-au ucis.



Citeste si