28 Octombrie 2016

Barocamera de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosita pentru tratarea arsurilor grave



Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, ca nu crede ca barocamera de la Spitalul Floreasca va putea fi folosita pentru tratarea arsurilor grave.

Barocamera Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei, servind la studierea fiziologiei organismului la diferite inaltimi, la tratarea arsilor, dar si la tratamentul anumitor boli. Barocamera a fost achitata in 10 zile de livrare, nefiind nici functionala, nici instalata, desi exista un proces-verbal de punere in functiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sanatatii, citat de News.ro.

In 27 mai, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 au dispus inceperea urmaririi penale in rem - fata de fapta - in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca. In urma controlului, au fost descoperite mai multe probleme: personalul medical angajat nu era prezent in totalitate in unitate, nu este prevazuta o evacuare in caz de incendiu, lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav, instalatia de aer conditionat a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav.

Guvernul a sesizat si Curtea de Conturi si ANAP pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie de aparatura medicala.

Concluziile acestui control sunt ca Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca) nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale din ultimele luni, a precizat Guvernul.

Potrivit ministrului Sanatatii, barocamera este mai potrivita pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiaging si cel mult pentru tratarea arsurilor usoare.

Grija noastra este sa o mutam de acolo, pentru ca avem nevoie de spatiul respectiv. Grija noastra este ca acea sectie sa functioneze in interesul pacientilor. Ce se intampla cu barocamera? Ne-ar placea sa fie folosita, intelegem ca poate fi folosita pentru alte scopuri, nu pentru pacientii cu arsuri grave, ne-ar placea ca spitalul sa-i gaseasca o utilizare la un moment dat. Daca ma intrebati pe mine, va raspund ca sunt usor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper sa o poata folosi cumva. In rest este o chestiune care tine de o investigare a Parchetului, a precizat ministrul.

Vlad Voiculescu a mai precizat ca, in cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai multi raniti ar fi trimisi in strainatate, in tara putand fi ingrijiti 10 - 20 de pacienti.



Citeste si