ARPIM: Mii de medicamente vor disparea, iar peste 60% se vor scumpi

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cer Guvernului abrogarea imediata a hotararii privind metodologia de calcul al preturilor medicamentelor.

Cele doua organizatii, ARPIM si APMGR, fac un apel catre prim-ministrul Dacian Ciolos de a interveni imediat pentru retragerea acestui act normativ. Organizatiile sustin ca noua metodologie este o varianta modificata a celei vechi, care va avea efecte negative majore asupra pacientilor si producatorilor deopotriva.

In cadrul unei dezbateri publice, reprezentatii industriei si ai pacientilor au avertizat reprezentantii Ministerului Sanatatii ca mii de medicamente ar ajunge sa aiba in Romania preturi sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce ar face ca aceste medicamente sa dispara de pe piata.

ARPIM si APMGR anunta ca ceea ce s-a prezentat ca o actiune de ieftinire a medicamentelor va duce la scumpirea in farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin pastrarea pretului de producator si cresterea cotelor de adaos de distributie si farmacie. Din totalul de 5.430 medicamente din catalogul national, vor fi cresteri de pret la peste 60% (3.536 medicamente), conform calculelor producatorilor. Astfel, pacientii vor plati mai multi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descarca catre producatori sub forma taxei clawback.

Cele mai afectate medicamente la care pretul creste si cu peste 100% dupa aplicarea hotararii Guvernului sunt: metoprololum, enalaprilum, diclofenacum, amoxicillinum, metamizolum natricum, ibuprofenum, furosemidum, carvedilolum, ranitidinum si alprazolamum.

Citeste si:
Apetitul pentru medicamente, ținut în frâu de pandemie. Scădere cu...
Românii, mai puține vizite la...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Aceste doua organizatii considera "inacceptabila" ignorarea permanenta a pozitiei partenerilor sociali in elaborarea actelor normative si cer prim-ministrului Ciolos abrogarea hotararii de Guvern si reluarea imediata a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul a pretului medicamentelor.

Sursa foto: Sursa foto: funnyangel / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri