Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an al companiei care administreaza infrastructura de cale ferata din Romania, CFR SA, prin care bugetul de investitii al companiei este redus drastic, cu 31,4%, pana la 1,91 miliarde lei, dar vor fi mai multi bani alocati de la bugetul de stat pentru investitii.

CFR SA a semnat recent un contract de finantare cu Comisia Europeana, in valoare de 440 milioane euro, pentru modernizarea tronsonului de cale ferata Apata - Cata, parte din linia Brasov - Sighisoara, componenta a Coridorului IV paneuropean Rin – Dunare. Cofinantarea va fi asigurata de la bugetul de stat, fiind in valoare de 98,3 milioane euro pentru perioada 2016-2020 si de 167,6 milioane euro pentru perioada 2021-2023, conform News.ro.

In bugetul rectificat, cheltuielile totale ale companiei cu investitiile scad cu 600 milioane lei (133 milioane de euro), dar partea acoperita de la bugetul de stat creste cu 14,6 milioane lei, pana la 150 milioane lei (33,3 milioane euro). In plus, cheltuielile cu salariile vor creste, ca urmare a absorbtiei a doua filiale.

”Modificarea cheltuielilor de natura salariala si a numarului de personal ca urmare a extinderii activitatii prin absorbtia filialelor Sere si Pepiniere si Intretinere Mecanizata”, se arata in nota de motivare. Astfel, cheltuielile cu salariile vor creste cu 1,6%, de la 745 milioane lei (165,2 milioane euro) la 757 milioane lei (167,9 milioane euro). Totodata, numarul angajatilor estimat pana la finalul anului a crescut cu 5,5%, pana la 23.486.

Proiectul de rectificare prevede cresterea veniturilor si cheltuielilor cu 0,5%, pana la 4,232 miliarde lei (940 milioane euro), compania avand programat un profit zero in acest an. In primele opt luni din acest an, CFR SA a inregistrat un profit brut de 227 milioane lei (50,4 milioane euro), potrivit raportului financiar preliminar al companiei.

Citeste si:
Autorizatia de constructie pentru trenul pana la Otopeni a fost emisa
Ministerul Transporturilor a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Schimbari in Ministerul Transporturilor: companii, angajati, salarii