8 Decembrie 2016

Ce asteptari are mediul de afaceri de la noul Guvern



Guvernarea tehnocrata se apropie de linia de finish, alegerile din 11 decembrie. Ce va urma si cate dintre asteptarile puse pe hartie – pentru a cata oara?! – de mediul de afaceri vor fi transformate in fapte de catre noul Guvern vom vedea incepand de anul viitor. Pana atunci, Wall-Street.ro a discutat cu oamenii de afaceri romani si ofera viitorului Executiv un punct de plecare in creionarea unui mediu de business mai competitiv.

Ionut Simion, AmCham: Prioritati pentru noul Guvern - transparenta, predictabilitate, eficientizarea si profesionalizarea aparatului de stat

Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), afirma ca organizatia a promovat prioritatile si asteptarile pentru noul mandat legislativ si executiv inainte de debutul campaniei electorale, in contextul lansarii documentului de recomandari Prioritati pentru Romania.

"In opinia AmCham, la nivelul politicilor generale de guvernanta, prioritatile noului Guvern trebuie sa fie asigurarea asigurarea transparentei, stabilitatii si predictabilitatii, consolidarea unui cadru real de consultare public-privat, debirocratizarea, eficientizarea si profesionalizarea aparatului de stat. Noul Guvern trebuie sa capitalizeze la maximum pozitia avantajoasa de care Romania se bucura in acest moment, respectiv cresterea economica si echilibrul macroeconomic si sa directioneze investitiile catre domeniile in care avem de recuperat decalaje fata de nivelul mediu din UE – de exemplu infrastructura, educatie, sanatate, cercetare. Trebuie abordate in acelasi timp si vulnerabilitatile pe care Romania le are la orizont, precum cele legate de calitatea si disponibilitatea capitalului uman, dar si domeniile care ies in evidenta prin contributia pe care o aduc deja la cresterea economica si care continua sa ofere un potential ridicat pentru tara noastra, precum domeniul TIC(Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor)", a declarat presedintele AmCham.

"Din perspectiva economica, consideram necesara pentru dezvoltarea pe termen mediu, consolidarea principalelor culoare de crestere ale economiei romanesti de pana acum, respectiv capitalizarea sectoarelor cu potential competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investitii sistematice in capitalul uman, determinant pentru activitatile economice cu valoare adaugata mare sau independenta si securitatea energetica", a spus Ionut Simion.

AmCham a indentificat cinci domenii prioritare care trebuie sa fie pe agenda noului Guvern:

  • Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate.
  • Infrastructura moderna necesara in agricultura, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, si nu in ultimul rand in domeniul transportului prin implementarea si finantarea fara intarziere a Master-Planului in transport.
  • Atragerea fluxurilor de capital prin directionarea strategica a investitiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri si cresterea investitiilor locale in capital productiv, prin dezvoltarea unei piete de capital locale puternice si lichide, completate de masuri de atragere a investitiilor straine.
  • Dezvoltarea durabila si protectia mediului prin administrarea in conditii de maxima eficienta a cadrului natural al Romaniei, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier si gestionarea deseurilor.
  • Statul de drept si aplicarea legii, prin consolidarea integritatii in domeniul public si privat, prin sustinerea luptei anti-coruptie si implementarea unor standarde de etica, combaterea birocratiei si asigurarea unei justitii eficace.
  • "In completarea celor de mai sus, as puncta nevoia de stimulare a investitiilor publice, private si a celor realizate in parteneriat public-privat in proiecte de anvergura nationala, concomitent cu realizarea de investitii la nivel local si regional, eficientizarea schemelor de stat existente si promovarea unora noi, utilizarea fondurilor europene intr-un mod care sa sustina prioritatile nationale, mentinerea unei legislatii echilibrate in domeniul reglementarii relatiilor de munca si a dialogului social", a adaugat presedintele AmCham.


    Felix Toma (GiGroup): Invatamantul trebuie adaptat la cerintele actuale ale mediului economice

    Felix Toma country manager Gi Group Romania & Bulgaria considera ca noul Guvern ar trebui sa se concentreze pe urmatoarele actiuni:

    • Continuarea parcursului pro-european, pentru ca doar intr-o Europa puternica si unita putem face fata provocarilor societatii moderne. Izolationismul nu a reprezentat niciodata o solutie viabila pe termen lung;
    • Sustinerea cresterii economice a Romaniei pe termen mediu si lung prin masuri care sa vizeze taxele si impozitele pentru a deveni /ramane competitivi;
    • Digitalizarea proceselor administrative locale si nationale;
    • Sustinerea mobilitati nationale a fortei de munca;
    • Adaptarea invatamantului national la cerintele actuale ale mediului economic.

    Stanciu, eMag: Sunt legi vechi de 15 ani, trebuie schimbate

    Iulian Stanciu, CEO si actionar eMag, cel mai mare magazin online din Romania, considera ca eCommerce-ul trebuie privit ca un ajutor adus in transparentizarea comertului, in general, si ar trebui, in consecinta, sa existe legi si strategii pentru incurajarea comertului online.

    De la urmatoarea clasa politica Iulian asteapta in primul rand incurajarea activa a eCommerce-ului, infrastructura mai buna, atat IT, cat si rutiera, dar si modificari legislative ale unor legi care sunt vetuste.

    “Infrastructura rutiera si de IT sunt esentiale. S-a mai lucrat la cea IT, software si hardware, insa a fost gandita doar pe sectoare, monobloc, si nu se realizeaza, inca, o legatura de comunicare intre institutiile publice. Ar trebui o arhitectura centrala a sistemului, Service Oriented Architecture, care sa duca la un service level foarte mare pentru cetatean”.

    In ceea ce priveste infrastructura rutiera, daca ar exista autostrazi intre Bucuresti si 70-80% din orasele mari din Romania, atunci costul retailerilor ar fi optimizat cu 1%. “1% daca luam la cateva zeci de miliarde cat este comertul pe an, ar insemna foarte multi bani care s-ar obtine si economisi, lucru care se va vedea in buzunarele oamenilor. Si asta daca luam doar comertul – si agricultura ar castiga, am avea investitii straine directe mai mari, am fi si noi legati cu lumea”, subliniaza Stanciu una dintre (parca) eternele probleme ale Romaniei.

    Aceasta ar fi prioritatea zero pentru Romania, subliniaza managerul.

    Apoi, in zona de legislatie vamala – orice comanda sub 20 de euro din afara este scutita de taxe, ceea ce nu este corect. “Si eu, 20% dintre comenzi le am sub 20 de euro, eu de ce sa platesc taxe vamale? Probabil este o masura luata acum vreo 15 ani, pentru simplificare, insa in prezent eCommerce-ul schimba lucrurile. Ar trebui ca legislatia sa fie luata si updatata. Cred ca si Asociatia Magazinelor Online (ARMO – n.r.) ar avea un rol aici. Toata modificarile astea ar duce la cresterea magazinelor locale care aduc valoare cu adevarat in tara, producand tehnologie aici, si ar duce la cresterea eficientei, lucru care se va vedea in pretul platit de oameni”, puncteaza, in continuare CEO-ul si actionarul celui mai mare jucator online din eCommerce-ul romanesc.


    Dan Badin, partener Deloitte: Principala prioritate a noului si a oricarui guvern trebuie sa fie oamenii

    "Principala prioritate a noului si a oricarui guvern trebuie sa fie oamenii, atat din perspectiva cresterii nivelului de trai, dar si ca principala resursa pentru crestere economica. In contextul unei scaderi accelerate a populatiei (emigratie, scadere a natalitatii), al scaderii gradului de alfabetizare si a calitatii educatiei (vezi ratele de succes la bacalaureat), existenta unor probleme in sustinerea unui grad ridicat de sanatate al populatiei (alimentatie deficienta, lipsa miscarii, scaderea accesului la sanatate si a calitatii serviciilor publice de sanatate), un pachet de masuri complementare sunt indispensabile pentru a asigura un viitor sustenabil acestei tari, vazuta ca o suma a cetatenilor ei. Din perspectiva mediului de afaceri, o populatie educata, sanatoasa si in crestere constituie una dintre conditiile majore pentru a continua investitiile in tara si pentru a mentine niveluri de crestere sustenabila a afacerilor", a declarat Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice Deloitte Romania.

    O alta prioritate, potrivit acestuia, o reprezinta rezolvarea problemelor majore de infrastructura – rutiera, feroviara, portuara si aeroportuara, de energie, telecomunicatii etc.- fiind evident faptul ca existenta unei infrastructuri moderne reprezinta una dintre conditiile majore pentru noi investitii si crestere economica.

    "Un al treilea domeniu important il reprezinta, din punctul meu de vedere, incurajarea afacerilor si a liberei initiative, ca sursa atat pentru bunastare individuala, dar si ca principal contributor la bugetul de stat. Aceasta se poate face, spre exemplu, prin scaderea birocratiei si coruptiei, simplificarea procedurilor administrative si prin incurajarea acelor domenii economice unde Romania poate concura la nivel global – cum ar fi, spre exemplu, industria IT sau agricultura/industria alimentara", a spus Dan Badin.

    Ca fiscalist, o ultima asteptare pe care o am se refera la stabilitatea legislatiei fiscale, aceasta fiind una dintre cerintele vechi si constante ale mediului de afaceri romanesc

    - Dan Badin, Deloitte -

    • Asa cum am mentionat anterior, una dintre masuri ar trebui sa fie… retinerea de a lua masuri in schimbarea legislatiei fiscale. Este evident ca, o data cu schimbarea paradigmelor de afaceri si a mediului fiscal international, va fi nevoie de modificari si in legislatia fiscala pentru a raspunde acestor schimbari. Totusi aceste potentiale schimbari ar trebui sa nu duca la majorari de taxe, schimbari majore sau rapide ale legislatiei, deoarece acestea au un impact major asupra stabilitatii cadrului investitional.
    • O alta recomandare, tinand cont de deficitele publice, este ca ANAF sa creasca nivelul de colectare a taxelor, aducand la lumina zone din economia neagra sau gri. Pentru ca, daca nu se obtin resurse suplimentare din aceste zone, exista un risc major sa vedem cresteri ale nivelului taxelor si impozitelor.
    • O a treia masura o reprezinta de fapt finalizarea programului de restructurare a ANAF, estimat a dura inca circa doi- trei ani, lucru ce va duce, in opinia mea, la o crestere a pregatirii inspectorilor fiscali, la o relatie imbunatatita autoritati fiscale – contribuabili, precum si la o crestere a gradului de colectare, asa cum am mentionat la punctul anterior.

    Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania: Asteptarile mediului de afaceri sunt legate de sustenabilitatea cresterii economice

    Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania, considera ca asteptarile mediului de afaceri sunt legate de sustenabilitatea cresterii economice pentru urmatorii patru ani.

    "Cresterea economica de anul acesta a intretinut spiritul optimist pe care il manifesta mediul de afaceri. Studiul <<O viziune a cresterii>>, realizat de EY Romania in urma cu doua luni, arata ca 90% dintre oamenii de afaceri din Romania sunt increzatori in cresterea afacerilor lor in acest an, in timp ce doar 7% se asteapta la scaderea cifrei de afaceri. Asteptarile mediului de afaceri sunt legate de sustenabilitatea acestei cresteri economice in urmatorii patru ani, cat si de competitivitatea Romaniei, la nivel de strategie de tara. Transparenta si predictibilitatea cadrului legislativ sunt alte doua dimensiuni care sunt urmarite, in mod constant", a declarat Bogdan Ion.

    Cateva dintre potentialele masuri ar putea viza sprijinirea transformarii digitale a sectorului public, astfel incat Romania sa devina un jucator regional important, in contextul global al automatizarii si digitalizarii.

    "De asemenea, ar fi nevoie de un cadru legislativ care sa incurajeze investitiile viitoare in sectorul energetic si de imbunatatirea performantei si a guvernantei, la nivelul companiilor cu capital de stat. Nu in ultimul rand, e importanta sprijinirea antreprenorilor locali si a start-up-urilor din sectoarele inovatoare. Experienta pe care am avut-o la EY in ultimii trei ani, prin programul Antreprenorul Anului, ne-a aratat ca multe firme romanesti au capacitatea de a deveni jucatori regionali, dar - pentru aceasta – ar avea nevoie de sprijin mai mare de la autoritati, pentru a fi promovate extern", a afirmat acesta.


    Ioana Enache, Amway Romania: Educatie antreprenoriala in diverse forme de invatamant

    Pentru a asigura o crestere economica sustenabila, evolutia mediului economic autohton trebuie sa aiba un grad bun de predictibilitate, o legislatie economica stabila care sa contina un pachet fiscal atractiv pentru companii si corect pentru contextul social in care ne aflam, este de parere Ioana Enache, director general Amway Romania.

    „Implementarea educatiei antreprenoriale in diverse forme de invatamant (gimnaziu, liceu, universitate) poate constitui un avantaj strategic deosebit pentru generatiile urmatoare, care vor activa intr-un mediu concurential deosebit de competitiv si cu o dinamica crescuta. Consideram ca Romania poate doar beneficia de pe urma initiativelor de incurajare si sustinere a antreprenorilor, care aduc un plus de inovatie mediului in care isi desfasoara activitatea, contribuie substantial la bugetul de stat prin plata taxelor si impozitelor si servesc drept modele pozitive pentru generatiile urmatoare care doresc sa isi dezvolte propria afacere”, explica Ioana Enache.


    Lucian Radulescu, Sony: Nu te uiti la varf, pana nu ai baza

    Ca si in business, si la nivel statal de multe ori lucrurile sunt simple si doar noi le complicam inutil, considera Lucian Radulescu, seful Sony Romania si Moldova.

    De exemplu, Sony a suferit pana acum patru ani o cadere rapida, actiunea scazuse la 12$, de la 40$, compania incepuse sa taie din divizii, era o situatie de criza in companie. Apoi a venit un nou top management in Japonia si la Sony Europe, care au adus chestiuni foarte simple.

    “Europenii tind sa complice mult lucrurile; noul management a mers pe simplitate, spunand ca pentru a face vanzari, trebuie sa ai produsul bun, la pretul bun, in magazinul potrivit si la locul potrivit, in magazine. Era atat de simplu, incat multi manageri prea sofisticati au plecat”, spune Lucian.

    Si asa lucreaza si Sony in Romania. Compania are 383 de magazine partenere in tara. Cand vin produse noi, acestea le compara cu magazinele si spun cate bucati aloca fiecarui shop si ce produse se potrivesc, cu adevarat.

    Paralela cu politicul nu se lasa asteptata.

    “Daca vrei sa progresezi, uita-te care sunt nevoile de baza si implineste-le. Este ca piramida lui Maslow nu te uiti la varf, pana nu ai baza! Trebuie sa propunem o clasa politica care sa identifice cu bun simt care sunt nevoile societatii, pe subsegmentele ei, si sa le faca punct cu punct”.

    Stabilitatea este cuvantul de ordine, si lipsa ei ar afecta puternic industria IT&C din Romania. “Avem nevoie de un mediu stabil pentru partenerii nostri, sa nu aiba surprize ca si-au facut calculele intr-un fel, si, brusc, se modifica si la anul au costuri mai mari si trebuie sa dea afara oameni. De asemenea, multi sunt antreprenori, IMM-uri, freelanceri – acestia trebuie sprijiniti, la fel, prin stabilitate”.

    Un alt cuvant de ordine – predictibilitatea. De exemplu, in ianuarie TVA-ul va scadea de la 20% la 19% si, chiar daca diferenta de pret nu va fi vizibila, retailerii s-au pregatit pentru aceasta reducere si isi fixeaza costurile si preturile in functie de acest anunt. Se asteapta sa nu exista surprize.

    Si, apoi, evident, infrastructura. Eterna problema a Romaniei, pe care guvernele de pana acum nu au reusit sa o rezolve. Il rog pe Lucian sa imi spuna, concret, ce implica lipsa unei infrastructuri bune.

    “Noi aducem produsele Sony din Slovacia. Camioanele fac cel putin o saptamana pana in Romania, mare parte din drum petrecandu-se in tara, la noi. Apoi, mai dureaza inca doua saptamani pana retailerii distribuie produsele in tara. Comparatie? In Ungaria, aceleasi procese se intampla in doar patru zile! Si asta doar pentru ca ei au autostrazi. La acestea se adauga costurile mari ale transportatorilor, accidente, asigurari…e o intreaga tevatura si ar trebui ca infrastructura sa fie, fara indoiala, prioritatea urmatorilor alesi”, subliniaza managerul.


    Claudiu Georgescu, APMCR: Este timpul sa trecem de la salarii mici, la salarii pentru domenii cu valoare adaugata mare

    Mentinerea unui echilibru bugetar si a datoriei externe in limite rezonabile reprezentata printr- balanta de plati chiar pozitiva sau scaderea dependentei de mediul bancar sunt doua dintre principalele prioritati pe care Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR) le vede in viitoarea guvernare.

    “Capitalul vine acolo unde sunt conditii. E timpul sa trecem de la salarii mici la salarii pentru domenii cu valoare adaugata mare. In acest fel avem nevoie de stabilitate economica si de o debirocratizare masiva”, este de parere Claudiu Georgescu.

    In ceea ce priveste sectorul pe care il reprezinta, presedintele APCMR sustine o serie de masuri pe care Executivul ar trebui sa le considere si sa le aplice in urmatorul mandat.

    1. Retragerea statului definitiv din piata constructiilor si posibilitatea actiunii depline si corecte a fortelor pietei;
    2. Cresterea rolului statului prin organele de control la creerea unei responsabilitati privind calitatea, asumate integral in industria constructiilor;
    3. Incurajarea cercetarii si dialogului social pentru pregatirea masurilor legislative si economice necesare trecerii la o industrie locala a produselor pentru constructii si a constructiilor capabila sa produca ceea ce este necesar pentru casele NZeB la preturi competitive

    Presdintele APMCR a facut de asemenea apel si la stabilitate legislativa, mai ales in mediul fiscal, dar si o comunicare eficienta cu mediul de afaceri. “Este necesar ca antreprenorii sa nu fie surprinsi de valurile de schimbari care apar pe piata. Mai mult, este nevoie de o simplificare a accederii la proiectele europene si o corelare a resurselor de care dispunem – naturale, umane si strategice, cu o viziune reala de dezvoltare sustenabila”, a conchis Claudiu Georgescu.


    Ciprian Stancu, Republica BIO: Vrea un Guvern indraznet!

    Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO, este transant cand vine vorba de guvernarea tehnocrata.

    „S-au schimbat doar fetele din sedinta de Guvern. Oamenii de executie, cei care trebuie sa implementeze, au ramas aceiasi. Inerti, fara vlaga, fara dorinta de a schimba ceva. Doar cu dorinta de a-si tine functiile si privilegiile. Am vazut pompieri, nu strategi. Se caznesc sa stinga incendii (sindicatele, Rusia, spitalele, scolile, autostrazile), in loc sa face o strategie clara <<aici suntem, aici vrem sa ajungem, cum facem asta in 4 ani>>. Nu! Mentalitatea este <<hai sa mai supravietuim o zi>>. Exact asta am vrut sa vad: un audit clar al situatiei actuale inainte de guvernare, viziunea unde vrem sa ajungem si pasii cum ajungem acolo. E simplu! Restul e figuratie de TV. Ni se pare ca Guverul ar trebui sa aiba scuze fiindca e politic. Fals! Guvernul este executiv! Este Board-ul de conducere al tarii. Guvernul trebuie sa execute! Guvernul nostru discuta prea mult si executa prea putin, cu prea multa birocratie. Au toti boala neasumarii. Vreau un Guvern indraznet!”, a detaliat Stancu.

    El pune pe hartie cele trei masuri obligatorii pe care ar vrea sa le vada puse in aplicare de noul Guvern.

  • Incurajarea afacerilor locale. Afacerile locale tin banii in Romania. Si tin oamenii capabili in Romania. Marile corporatii straine sunt bune, creeaza multe locuri de munca, dar: in pozitiile de top nu sunt romani, iar profiturile le exporta. Si ramanem doar cu salariile angajatilor si cu romani capabili plecati din tara. Nu e ridicol? Cu o astfel de politica Romania e doar hotel de tranzit pentru business-urile straine: cand conditiile vor fi mult mai bune in alta parte (Pakistan, India, Bangladesh, Turcia, Macedonia etc), hotelul va ramane gol. Hai sa transformam hotelul in resedinta permanenta pentru afacerile romanesti si atunci vom avea stabilitate. Doar asa vom reusi sa aducem/tinem oamenii capabili din nou in tara.
  • Autostrazi. Zilnic se pierd zeci de milioane de euro prin intarzierile de marfa din trafic. Fiindca circulatia pe drumurile noastre e mizerabila. Transportul de marfa este de 4-5 ori mai lent ca in tarile vestice. Degeaba avem port in Constanta, fiindca nimeni nu descarca marfa in el. Am putea fi hub intre Asia si Polonia, Ungaria, Austria etc. Dar pentru asta ne trebuie drumuri. Si inca ceva: niciodata nu vom putea exporta produse agricole proaspete (care au cea mai mare valoare adaugata) daca nu avem autostrazi, fiindca ni se strica marfa in camioane. Cred ca in urmatorii 4 ani, prima intrebare de dimineata a Prim Ministrului ar trebui sa fie: cati km de autostrazi am facut ieri? Va garantez ca in 4 ani am fi departe!
  • Fonduri europene. Un robinet de bani care se va opri in curand. Cine stie cat mai ramane in picioare Uniunea in fata curentelor nationaliste din toate tarile, incepand cu Franta si terminand cu Ungaria? Stam si ne uitam la robinetul cu bani care nu incepe sa curga fiindca cei care fac regulile (normele, procedurile - numiti-le cum doriti) sunt niste indivizi prea putin pregatiti care nu inteleg ce au de facut. Nu inteleg ca rolul lor este sa ne ajute sa deschidem robinetul, nu sa ne plesneasca peste maini cand incercam. Vorbesc in deplina cunostiinta de cauza in acest aspect. Hai sa ne ajutam roman pe roman sa ne calificam pentru cat mai multi bani. Sunt bani care vin si raman in tara. Creeaza bogatie pentru tara asta, in care stam cu totii. Ne va fi un pic mai bine tuturor.
  • Educatie. Daca nu facem din educatie prioritate de rangul 1, vom fi in curand o natie de menajere, zugravi, soferi si prostituate! Haide sa ne trezim! Chiar vrem sa fim toti o natie de fete de casa care ingrijesc batranii Europei? Nu va dati seama ca sunt nevinovati copiii care merg zilnic la scoala, chinuiti, fara incaltari, fara rechzite, fara carti? E pacat de Dumnezeu ca ne batem joc de copiii tarii ca sa umplem institutiile de limuzine negre si deplasari de lux!
  • In privinta industriei in care activeaza, Ciprian Stancu, al carui business va atinge anul acesta cifra de afaceri de 1,3 mil. lei din produse bio, sustine ca domeniul ar deveni foarte competitiv daca ar exista autostrazi.

    „Pentru industria produselor ecologice nu am nicio asteptare de la Guvern. E un domeniu prea de nisa pentru ei. Daca nu au inteles ca ne trebuie drumuri si legislatie stabila, ce sa vorbim de alte aspecte? Avem probleme mult mai mari decat sa ne preocupe piata de BIO. Vladimir Putin a inceput din 2015 sa faca din Rusia cel mai mare producator european de produse BIO. Implementeaza multe reforme pentru asta. Ii va fi greu, fiindca nu are credibilitate. Insa, are un obiectiv si face ceva pentru a-l urma. La noi, domeniul produselor ecologice ar deveni foarte competitiv daca am avea autostrazi. Produsele noastre proaspete ar ajunge pe piata din Germania in 8-10 ore, la un pret cu 50% mai mic decat al producatorilor germani. Ghiciti beneficiile”, puncteaza Stancu.


    Popovici, OTP: Incurajati romanii sa economiseasca pe termen lung!

    Cu un depozit bancar de doar 1.736 de euro pe cap de locuitor si un plasament in fonduri de investitii de 445 euro/locuitor, Romania se afla permanent la coada oricarui clasament ce vizeaza obiceiurile de economisire sau investitii in regiune. Reprezentantii OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a OTP Bank, spun ca viitoarele guvernari ar trebui sa incurajeze economisirea si investitiile pe termen lung.

    “Pe langa obisnuita dorinta privind continuarea listarilor pe bursa a companiilor de stat, avem nevoie de sprijinirea economisirii si a investitiilor pe termen lung. Trebuie gasite solutii astfel incat populatia sa aiba o abodarea pozitiva si cu un orizont lung de timp atunci cand vorbim despre economisire si investitii”, mentioneaza Dan Popovici (foto), CEO OTP Asset Management Romania.

    Oficialii OTP AM spun ca masurile pentru incurajarea economisirii ar putea porni de la deduceri fiscale, asa cum se intampla deja in alte tari vecine.

    “Anul viitor vom avea practic un impozit total de 21,5% pe veniturile din investitii (n.red. 16% cota unica si 5,5% contributiile CASS). Personal cred ca daca o parte din aceste taxe ar ramane in buzunarul persoanelor care decid sa isi reinvesteasca castigurile, s-ar incuraja obiceiul economisirii pe termen lung. In Ungaria, de exemplu, in orice banca se poate deschide un cont special, unde persoanele pot depune bani sau orice alt activ financiar si asupra carora nu se percep impozite atat timp cat respectivele sume sunt mentinute timp de cel putin 10 ani. Persoanele pot trece de pe o clasa de active pe alta – de exemplu, sa isi vanda actiunile si sa isi mute banii in depozite, insa fara a-i retrage efectiv din acel cont”, mentioneaza Dragos Manolescu, directorul de investitii al OTP Asset Management.


    Florin Godean, Adecco: Noul Guvern ar trebui sa ia masuri concrete de retinere a oamenilor in Romania

    Florin Godean, country manager Adecco, cea mai mari companie de recrutare, solicita viitorului Guvern cateva masuri punctuale:

    • Sa prezinte clar strategia pe care o are pe piata muncii, in domeniul fiscalitatii, a atragerii investitiilor si sa fie consecvent;
    • Sa dezvolte invatamantul vocational si sa adapteze programa scolara la cerintele de pe piata muncii;
    • Sa ia masuri concrete de retinere a fortei de munca calificate in tara si de repatriere a romanilor plecati afara;
    • Sa duca o politica pro natalitate pe termen lung, sustenabila din punct de vedere al costurilor sociale

    Catalin Pozdarie, Hervis Sports: Curentul in care forta de munca paraseste tara nu a fost incetinit

    In ultimul an, Guvernul ar fi trebuit sa puna in aplicare o serie de masuri concrete care puteau duce la incetinirea curentului actual in care forta de munca, atat calificata cat si necalificata, paraseste tara, crede Catalin Pozdarie, director general al retailerului de articole sportive Hervis Romania. Acesta spune ca o parte din masurile ce trebuiau luate revin si companiilor care activeaza in Romania, insa cadrul trebuia sa fie creat de catre Guvern.

    De la noul Guvern asteapta o „politica care sa incurajeze investitiile in infrastructura, o politica fiscala previzibila (care sa nu se schimbe din 6 in 6 luni) , orientata spre inlaturarea cauzei si nu spre pedepsirea vinovatului, pastrarea cotei unice a impozitului pe venit/profit”.

    In privinta industriei in care activeaza tonul este mai optimist, in conditiile in care „oamenii devin din ce in ce mai constienti ca trebuie sa existe un echilibru intre munca, familie si timp liber.

    „Astfel practicarea sportului va deveni din ce in ce mai mult o prioritate, mai ales pentru tineri, dar nu numai. Volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul din domeniul echipamentelor sportive va creste in urmatorii ani. (…) In anul 2016 am deschis trei magazine. Pentru anul urmator avem planificate mai multe deschideri decat in 2016”, mai spune Catalin Pozdarie.


    Cristina Savuica, Lugera: Autoritatile trebuie sa asculte mediul de business

    Cristina Savuica, sefa uneia dintre cele mai mari companii de recrutare din tara, Lugera, isi doreste sa actualul Guvern sa ramana in continuare la conducere, caracterizandu-l ca fiind cel mai deschis de pana acum.

    "Imi doresc sa ramana acelasi Guvern. Pana acum un an nu am reusit niciodata sa ajungem la ministrul Muncii, insa in ultima perioada am colaborat foarte bine", a precizat Cristina Savuica.

    Ea isi doreste ca noul Guvern, oricare ar fi acesta, sa colaboreze cu mediul de afaceri si sa renunte la prevederea prin care se impune un salariu minim pentru angajatii non-UE.

    "Oficiul pentru Imigrari ar trebui sa renunte la privederea prin care ne impune sa acorda angajatilor din tarile non-UE care lucreaza in Romania un salariu minim egal cu salariul mediu brut. Aceasta ar fi o masura importanta pentru noi, in conditiile in care in tara sunt zone intregi, precum Timisoara si Arad, in care nu gasim deloc persoane, iar companiile deja au inceput sa isi mute businessurile", a explicat Savuica.

    Important este ca Guvernul sa faca lucruri bune si sa tina cont de propunerile mediului de business


    Bogdan Tudor, fondator Class IT: Asteptam comenzi transparente, de la Guvern

    Ce a fost, a fost - comenzile si software-urile construite pe miliarde de lei, de "firme preferate" si persoane cheie aliate cu guvernanti, au trecut. Speram.

    Bogdan Tudor, fondator Class IT Outsourcing, unul dintre cei mai longevivi antreprenori IT din Romania, spera ca urmatorul guvern sa lanseze comenzi transparente catre industrii, cu specificatii clare pe care companiile sa le poata livra. El a construit compania, de la zero, la inceputul anilor 2000, angajand in prezent peste 120 de oameni.

    "Ma astept, indiferent de culoarea partidelor politice care se vor afla la conducere, sa primim comenzi transparente din partea institutiilor publice. In tarile dezvoltate, statul joaca un rol cheie in sprijinirea si dezvoltarea antreprenorilor si companiilor dezvoltate de IT", puncteaza Bogdan.

    Daca statul nu se va implica, activ, in sustinerea dezvoltarii de companii autohtone, s-ar putea repeta un scenariu similar cu cel al anilor '90. Atunci, Romania era o piata buna si ieftina pentru croitorie/confectii si textile, Romania servind multinationale. "Ulterior insa, respectivii clienti au descoperit Asia, si mai ieftina, si si-au mutat operatiunile acolo. Acest lucru se va intampla si cu industria IT, de outsourcing. Se va gasi o piata cu competente similare dar mai ieftina, asa ca multinationalele vor renunta la cooperarea cu Romania. Tine de Guvern sa sprijine dezvoltarea de companii romanesti, care sa sprijine, real, economia - BitDefender este un exemplu", puncteaza Bogdan Tudor, care conduce un business de 4,5 milioane de euro.


    Lucian Trofin, Eisberg: Mi-as dori o usurare a interactiunilor stat-cetatean

    Lucian Trofin, director general Eisberg, crede ca varianta actuala de guvernare a functionat si chiar a reusit sa mentina anumite echilibre macro, referindu-se in special la deficitul bugetar. La polul opus, dezamagirea cea mai mare este legata de incoerenta sprijinului politic. In schimb, ar dori sa vada o continuitate a masurilor incepute si chiar „extinderea cu impact in adancime”.

    Si-ar dori sa vada in noua guvernare o debirocratizare in sensul eficientizarii procesului de implementare a obtinerii de fonduri europene, „practic cea mai ieftina si corecta forma de finantare pentru activitati si investitii viabile”.

    „In plan personal mi-as dori continuarea procesului de profesionalizare si usurare a interactiunilor stat-cetatean”, spune Lucian Trofin.

    Anul acesta, investitiile Eisberg s-au ridicat la aproape un milion de euro, business-ul urmand sa atinga o cifra de afacer de 7,5 milioane euro. Pentru anul viitor compania isi propune sa aiba o prezenta mult mai activa in principalele orase mari din tara si sa dezvolte conceptului de fresh convenience si in zona de fructe prin parteneriate cu firme de catering.




    Citeste si