Scumpirile energiei pe piata spot nu se vor reflecta in facturile populatiei

Scumpirile energiei din ultima perioada pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU), administrata de OPCOM, nu se vor reflecta in facturile clientilor casnici, majorarile de pret avand loc intr-o perioada scurta de timp, a declarat pentru News.ro presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu.

”Preturile sunt spot, este foarte greu sa fie transferate la consumatorii finali. Trebuie sa asteptam o perioada mai lunga de timp. Este foarte greu de spus acum, sunt doar doua saptamani (de cand a inceput perioada geroasa si a crescut sesizabil consumul - n.r.)”, a explicat Lungu.

El a precizat ca este prea devreme pentru a inainta o estimare, iar impactul preturilor spot se analizeaza pe perioade mai lungi, de jumatate de an, spre exemplu.

Vineri, 20 ianuarie, pretul energiei electrice pe piata spot a OPCOM ajunsese la 550 lei/MWh (122 euro/MWh). Aceasta valoare este aproape dubla fata de aceeasi zi a anului trecut si peste dublul nivelului inregistrat la inceputul acestui an. La 1 ianuarie, cel mai mare pret era de 260 lei/MWh.

Din aceste preturi nu au de castigat decat producatorii de energie, inclusiv cei cu costuri ridicate, precum Complexul Energetic Hunedoara, dar si furnizorii de energie care si-au incheiat contracte de cumparare la preturile mici, cerute in toamna, si care acum pot exporta energie sau o pot vinde pe Piata pentru Ziua Urmatoare.

Citeste si:
Surprize în topul scumpirilor de locuințe pe final de 2020
Prețurile locuințelor la...

Insa multi furnizori si-au asigurat numai 20% - 30% din necesarul cerut de contractori, restul cantitatii de energie fiind nevoiti sa o cumpere la preturi ridicate.

Sursa foto: Nomad_Soul/ Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri