Confederatia Patronala „Concordia”, reprezentativa la nivelul economiei nationale – reuneste cele mai puternice federatii sectoriale din economia romaneasca – considera ca introducerea taxei de solidaritate, intr-o perioada marcata de cresterea semnificativa a cheltuielilor bugetare, nu este oportuna, fiind o forma de impozitare suplimentara si diferentiata a veniturilor angajatilor.

”Bugetul de Stat, credem noi, trebuie folosit in primul rand ca un instrument pentru dezvoltarea economica a Romaniei, nu doar ca un inventar de venituri si cheltuieli”, spun reprezentantii Concordia.

Confederatia Patronala Concordia reuneste cele mai puternice federatii sectoriale din economia romaneasca, printre companiile membre numarandu-se Petrom, CEZ, E-On, Enel, Romgaz, Transgaz, Nestle, BRD, Holcim, Mol, Raiffeisen Bank, PwC, BCR, Vodafone, Kaufland, Carrefour, Lidl, Mega Image, Dacia.

Reprezentantii Concordia staruie asupra necesitatii consultarilor privind masurile avute in vedere de Guvern, din pacate fara dezbatere sau analiza adecvata si solicita Guvernului Romaniei ca proiectelor de acte normative supuse avizarii Consiliului Economic si Social (CES) sa li se dea sanse reale de a fi dezbatute cu toti partenerii sociali implicati, dand ca exemplu noul Cod Administrativ, cel mai recent proiect de act normativ avansat de catre Guvern, care printr-o dezbatere transparenta si de substanta ar putea sa ajute mediul de afaceri sa interactioneze cu administratia locala si centrala, prin clarificarea responsabilitatilor si introducerea unor mecanisme noi de acces mai facil la informatiile relevante pentru mediul privat.

”Proiectul normativ mentionat mai sus, continand nu mai putin de 700 de articole si aflat in proces legislativ de aprobare, a ajuns spre avizare la CES in data de 12 iulie a.c., cu termen de aprobare in 26 iulie. Proiectul de lege abroga 21 de acte normative, modifica alte 6 si genereaza 8 acte normative noi, insa este descris de catre initiatori ca neavand niciun impact economic asupra mediului de afaceri sau asupra Bugetului de Stat”, explica reprezentantii Concordia.

Risc sporit asupra stabilitatii macroeconomice

Prin aceste doua exemple – taxa de solidaritate si noul Cod Administrativ - Concordia subliniaza faptul ca lipsa dialogului si a fundamentarii prin studii de impact corespunzatoare, care sa preceada orice astfel de propuneri, prezinta risc sporit asupra stabilitatii macroeconomice.

”Orice decizii pripite pot anula avantajul de crestere economica de care Romania a beneficiat in ultimii ani, cu efecte negative semnificative asupra tuturor angajatilor, atat din mediul privat, cat si din sectorul public. Confederatia Patronala Concordia, fidela principiilor Dialogului Social, reitereaza necesitatea ca actele normative si orice masuri structurale importante de natura a schimba mecanismele economice si fiscale existente trebuie sa fie rezultatul unor consultari si dezbateri care sa includa in mod real reprezentantii partenerilor sociali reprezentativi, inclusiv pe cei ai angajatorilor, contributori majori la sustinerea cresterii economice” mai spun oficialii Concordia.

Confederatia Concordia isi exprima, in continuare, intreaga disponibilitate de a contribui direct sau cu ajutorul membrilor si partenerilor sai, la dezbateri reale cu autoritatile si la elaborarea de studii de impact relevante, in folosul dezvoltarii Romaniei.

”Orice masuri de asemenea anvergura, impuse fara consultarea judicioasa a partenerilor sociali si fara prezentarea unor studii de impact si dezbaterea transparenta a acestora, vor inhiba performanta economica a angajatorilor si, in cele din urma, vor afecta semnificativ atat predictibilitatea mediului economic si investitional romanesc, cat si standardul de viata al romanilor”, conchid reprezentantii Confederatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri