Colectivizarea demarata in 1949 de proaspetele, pe atunci, autoritati comuniste – proces care a durat pana in 1962 si prin care fermierilor li s-au confiscat terenurile agricole –, masura care a venit ”la pachet” cu numeroase abuzuri, are ecouri peste timp astazi, cu aproape 70 de ani mai tarziu. Astfel, predomina o mentalitate caracterizata de reticenta atunci cand vine vorba despre asocierile moderne dintre fermierii de azi.

”Asocierea fermierilor in grupuri de producatori sau cooperative agricole este o problema in Romania, pentru ca avem inca reticentele acestea asupra CAP-urilor (Cooperativele Agricole de Productie din vremea administratiei comuniste – n.red.). Exista trei motive pentru asociere: sa produci impreuna, sa folosesti utilajele in comun sau sa achizitionezi input-uri (seminte, ingrasaminte, etc – n.red.). Nu trebuie sa fortam pe nimeni sa se asocieze, dar asta e calea si e suficient sa ne uitam in Uniunea Europeana, unde toti sunt asociati. Acolo nimeni nu-i singur. O alta modalitate de asociere, prin care te faci auzit la nivelul institutiilor de resort, este apartenenta la o federatie sau asociatie de profil”, spune Marius Mihai Micu, presedinte al Asociatiei Nationale a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania (ANTPAR), parte a Federatiei Nationale Pro Agro.

Si pentru ca a venit vorba despre asociere, e important de mentionat ca apartenenta la o organizatie este importanta si cand vine vorba despre accesarea de fonduri europene, o sursa de finantare importanta mai ales pentru tinerii fermieri. Reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale spun, la solicitarea wall-street.ro, ca pentru submasura 6.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - Instalarea Tanarului Fermier, ca au primit, pana in acest moment, un numar de 12.857 de cereri de finantare, in valoare de 529 de milioane de euro. ”Dintre acestea, au fost selectate pentru finantare 5.590 de proiecte, valoarea totala a sprijinului fiind de 230,8 milioane de euro. Procesul de selectie este inca in desfasurare, dar aceasta cifra reprezinta efectiv numarul de tineri instalati pana acum. Pe aceasta submasura au fost deja platiti peste 167 de milioane de euro. Stimularea asocierii este o tema recurenta si principala a PNDR 2020. Modalitatile prin care acest Program incearca sa sprijine si sa incurajeze asocierea pot fi grupate pe trei directii de interventie: prin punctare suplimentara a proiectelor, prin cresterea intensitatii cofinantarii publice si prin submasuri dedicate”, explica reprezentantii AFIR.

”Marea majoritate a membrilor nostri au incercat sa acceseze fonduri europene, nu doar pe masura 6.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala (instalarea tinerilor fermieri – n.red.), ci mai ales pe 4.1, pe modernizarea exploatatiilor prin achizitie de utilaj. Nu toate proiectele au trecut, nu neaparat din punct de vedere al eligibilitatii, ci al punctajului”, explica Marius Mihai Micu.

Fiecare proiect depus pentru obtinerea de fonduri europene obtine un punctaj, iar acesta creste daca fermierul respectiv este inscris in Organizatia Interprofesionala pe Produs, care reuneste toti actorii de pe lant, de la producator si intermediar si pana la procesator si vanzator. In cazul membrilor ANTPAR, care activeaza, in cea mai mare parte, in domeniul productiei vegetale, aceasta structura se numeste Organizatia Interprofesionala pe Produs "Cereale si Produse Derivate" din Romania - O.I.P.C.P.D.R.

”Exploatatia poate sa aiba 63 de puncte, cam 62-63 avem media pe exploatatiile din ANTPAR. Pe masura respectiva este alocata o suma si se iau in ordinea punctajelor proiectelor, ajung banii pana la 67 de puncte sa zicem. Proiectele sunt eligibile, indeplinesc toate proiectele, dar potentialul, viabilitatea fermei e de 63 de puncte. Sunt declarate eligibile, dar nefinantabile. Daca sunt in filiera de produs, OIPCPDR, au un punctaj in plus, in afara de cel obtinut in functie de suprafata, de tipul culturilor, de soiurile utilizat”, explica Marius Mihai Micu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri