„Am avertizat autoritatile de ani de zile ca sistemul de sanatate din Romania se indreapta catre o criza fara precedent. Am vorbit de efectele negative ale taxei clawback asupra pacientilor si industriei si am luptat impotriva lipsei de transparenta a statului roman in ceea ce priveste cheltuielile cu medicamentele. Am aflat acum de la procurori ca, in timp ce statul roman presa producatorii sa finanteze cheltuielile cu medicamente prin taxa clawback, ignorand faptul ca acest lucru ducea la disparitia medicamentelor ieftine de pe piata si falimenta producatorii de medicamente generice, la CNAS acesti bani erau furati”, a afirmat Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR.

Companiile membre ale APMGR au cerut inca din 2015 un audit independent la CNAS, inclusiv transparentizarea modului de calcul al taxei clawback, dar aceste solicitari au fost ignorate. Producatorii de medicamente au fost obligati sa plateasca sume pe care nu le pot verifica si au existat multe cazuri in care companiile au contestat aceste cifre in justitie si au castigat. In plus, desi APMGR a demonstrat clar ca taxa clawback a ajuns la un nivel nesustenabil pentru producatorii de medicamente generice si medicamentele ieftine sunt cele mai afectate de aceasta taxa si dispar de pe piata, demersurile lor au fost ignorate de autoritati.

In cazul unei decizii finale a justitiei in cazul fraudei de la CNAS, producatorii de medicamente generice vor actiona in justitie CNAS si pe cei vinovati pentru a-si recupera prejudiciul.

„Nu putem accepta si nu putem fi de acord cu furtul, am deveni pur si simplu partasi la aceste fapte. Din pacate, companiile mai pot recupera prejudiciul, pacientii care au disparut, nu”, a adaugat Mihai.

Sursa foto: amenic181 / Shutterstock.com 4