8 Noiembrie 2006

Fabricile trebuie sa gestioneze riscurile industriale, din 2008

Agentii economici vor fi obligati ca pana la mijlocul anului 2008 sa implementeze un sistem de gestiune a riscurilor industriale (TEIAMM), potrivit ministrului mediului Sulfina Barbu

"Toti agentii economici vor trebui sa adere la acest sistem, speram ca la sfarsitrul acestui an sau la inceputul anului 2007 sa fie emisa o hotarare de Guvern, iar dupa ce hotararea de Guvern va fi data, agentii economici vor mai avea la dispozitie maximum un an de zile pentru a implementa sistemul", a spus Sulfina Barbu, citata de NewsIn. Fiecare agent industruial va trebui sa plateasca o suma cuprinsa intre 2.000 si 6.000 de euro, in functie de marimea sit-ului pentru harti, pentru a putea sa beneficieze de acest sistem.

In 2006, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerul Mediului din Italia, in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Agentia Nationala de Protectia Mediului si Administratia Nationala Apele Romane au desfasurat deja proiectul pilot "Model de gestionare a accidentelor industriale cu efect trasfrontier" (TEIAMM) la doua mari fabrici industriale Oltchim Ramnicu Valcea si Doljchim Craiova.

Proiectul a avut o valoare de 300.000 euro, din care 60.000 de euro s-au cheltuit pentru serverul aplicatiei software. Proiectul ofera unitatilor industriale un instrument pentru transmiterea catre autoritatile locale si centrale de ape, mediu si situatii de urgenta a rapoatealor de securitate, precum si a planurilor de prevenire si interventie in cazul poluarilor accidentale.

Autoritatile si unitatile industriale pun in aplicare, in mod coordonat, aceste planuri, pentru a limita posibilele efecte ale poluarilor accidentale cauzate de accidentele industriale majore.

Proiectul pilot a fost implementat de agentia guvernamentala de formare profesionala si capacitate intitutionala FORMEZ din Italia si compania IBM. Acest proiect a avut ca rezultat realizarea unui sistem rapid de informatii pentru risc industrial (IRIS).

IRIS reprezinta un sistem integrat cu baza de date creata prin intermediul Internetului si care permite accesul periodic si securizat al autoritatilor competente atat la nivel central, cat si local, accesul operatorilor industriali si al altor factori interesati, inclusiv accesul cetateanului care ar putea fi afectat de zonele industriale cu risc.

Potrivit ministrului mediului, sistemul rapid de informatii pentru risc industrial va asigura participarea, in comun si in mod coordonat a tuturor factorilor interesati de procesul de gestionare a riscului industrial si va contibui la pregatirea oamenilor in cazul accidentelor majore industriale.



Citeste si