Judetele Arges si Bucuresti-Ilfov, unde farmaciile cu sediile aici genereaza profituri de peste 100 milioane lei, reprezinta de altfel sediile unor mari lanturi de farmacii care au o acoperire la nivel national. Alte judete care stralucesc in acest top sunt Cluj, Iasi, Suceava , Prahova si Timis cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei.

farmaciile cu cele mai mici si mai mari profituri

Ceea ce este cu adevarat interesant este situatia din judetul Sibiu, acesta iesind in evidenta drept singurul judet din Romania a carui farmacii genereaza pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici se inregistreaza in judetele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galati.

farmaciile cu cele mai mici si mai mari profituri

Previziuni 2019: Anul nou...
Citeste si: Ce asteptari au jucatorii din piata farmaceutica pentru anul 2019?

Daca farmaciile dintr-un anumit judet inregistreaza profituri reduse, una dintre posibilele explicatii este faptul ca populatia are o putere de cumparare redusa care cauzeaza atat o profitabilitate redusa cat si un mediu propice deschiderii unor farmacii - reprezentate ale marilor lanturi care activeaza la nivel national cu sedii in Arges sau in Municipiul Bucuresti.

Romania a ajuns sa produca tot mai putine medicamente

In ciuda cresterilor din domeniul farmaceutic, Romania a ajuns sa produca tot mai putine medicamente, iar veniturile generate de capacitatile de fabricare a acestora au scazut cu peste o treime in anul 2016 comparativ cu anul 2015.

Depozitele de medicamente au vandut in anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, in crestere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse in valoare de 16 miliarde sunt vandute catre populatie prin intermediul farmaciilor iar restul in valoare de 10 miliarde de lei ajung la populatie prin alte modalitati (ambulatorii, spitale si alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reusesc sa asigure produse in valoare de doar 2 miliarde ceea ce inseamna ca importam medicamente de peste 20 de miliarde de lei.

Studiul a fost realizat de Creditinfo Romania pentru certificarea de bonitate Strongest in Romania. Compania detine birouri de credit in peste 27 de tari din intreaga lume, iar activitatea principala consta in colectarea de informatii despre companii si consumatori pentru a construi rapoarte de credit, creditare si istoricul creditelor.

Robert Popescu, A&D Pharma:...
Citeste si: Robert Popescu: Piata farma, la cota de avarie. Cum iesim din criza?

Sursa foto: Shutterstock / William Perugin