Piata de OTC-uri in Romania, ce include medicamentele fara prescriptie medicala, suplimentele alimentare si dispozitivele medicale pentru ingrijire personala, a inregistrat o crestere de circa 6% in 2017, ajungand la 1,94 miliarde lei, de la 1,82 miliarde lei in 2016. Vezi in continuare care au fost categoriile de OTC cu cele mai mari vanzari anul trecut, care este consumul de OTC per capita in Romania si care au fost cele mai vandute branduri de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, potrivit unui raport realizat de Euromonitor.

Categoria OTC cu cele mai mari vanzari in 2017 este cea de “Medicamente pentru raceala si alergii”, cu vanzari de 641,9 milioane lei, urmata de “Analgezice”, cu vanzari de 527,8 milioane lei, la preturi curente. Cele mai mici vanzari au fost inregistrate de categoriile: remedii contraceptive in caz de urgenta si NRT - pentru renuntarea la fumat.

Categoriile OTC cu cele mai mari vanzari in 2016 versus 2017

Cele mai vandute medicamente eliberate fara prescriptie medicala

Conform datelor Euromonitor, in Romania consumul de produse OTC per capita a fost de 98,7 lei anul trecut. Pe de o parte, avem cele mai multe medicamente eliberate fara prescriptie medicala din categoria remedii pentru raceala si gripa - 32,6 lei/per capita in 2017, analgezicele - 26,8 lei/per capita si remedii digestive - 25,9 lei/per capita. Pe de alta parte, romanii au consumat mai putin de 1 leu anul trecut pentru produsele din categoriile: igiena orala adulti (0,7 lei/per capita), produse pentru somn (0,5 lei/per capita), remedii contraceptive de urgenta (mai putin de 0,1 lei/per capita), NRT - pentru renuntarea la fumat (0,1 lei/per capita).

Nurofen - cel mai vandut medicament fara prescriptie medicala

Intr-o piata de aproape 2 miliarde lei, Nurofen este medicamentul eliberat fara prescriptie medicala cu cele mai mari vanzari, urmat de Colebil, Theraflu, Triferment si No-spa.

  • Nurofen - produs de Reckitt Benckiser Group
  • Colebil - produs de Biofarm
  • Theraflu - produs de GlaxoSmithKline
  • Triferment - produs de Biofarm
  • No-spa - produs de Sanofi

Sursa foto: Shutterstock / Grigory Lugovoy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri