In majoritatea statelor europene, calatoriile cu trenul sunt o optiune luata in considerare de multi cetateni pentru calatorii, fie ele scurte sau lungi. Nu doar pretul este avantajos, comparativ cu un bilet de avion, ci si facilitatile pe care le ofera, de la spatii pentru intalniri destinate clasei business, la personal care se ocupa de copii si vagoane in care se pastreaza linistea – toate in cel mai scurt timp posibil. Operatorul elvetian, denumit SBB, CFF sau FFS, este, de departe, cea mai bine cotata companie feroviara din Europa, urmata de germanii de la Deutsche Bahn si OBB Austrian Railways, potrivit unui raport realizat de Loco2, o platforma online destinata cautarii si rezervarii calatoriilor cu trenul.

Pentru business

Companiile feroviare din Italia precum Trenitalia si Italo intind covorul rosu pentru calatorii de la clasa business. Competitia este mare, iar cele doua companii pun la dispozitie servicii precum inchirierea de spatiu dedicat intalnirilor de afaceri sau acces la lounge. OBB, compania feroviara austriaca, ocupa locul 3 in clasamentul serviciilor pentru clasa business.

Alti operatori europeni precum Thalys, o companie administrata de francezi, belgieni si germani, Lyria, reteaua de mare viteza care conecteaza Franta de Elvetia si Eurostar, operator feroviar de trenuri de mare viteza care conecteaza Londra cu Amsterdam, Avignon, Bruxelles, Lille, Lyon, Marseille, Paris si Rotterdam, ofera servicii pentru clasa business, dar nu asemenea celor italiene.

Pentru familiile cu copii

O parte din companiile feroviare europene si-au imbunatit, in ultimii ani, seviciile pentru familii, facilitand accesul cu carucioare de copii si aducand in tren personal care sa se ocupe acestia.

Compania feroviara elvetiana SBB CFF FFS ocupa primul loc in clasamentul firmelor cu servicii pentru familii, reusind sa transforme o parte din trenuri in terenuri de joaca. Cu zone si vagoane dedicate familiilor, Elvetia este liderul global in ceea ce priveste servicii pentru copii in trenuri.

Operatorul german Deutsche Bahn (DB) are, in unele trenuri, personalul care se ocupa de ingrijirea copiilor, care ii distreaza si ii mentin ocupati in timp ce parintii se relaxeaza. Operatorul austriac OBB are, de asemenea, grija de copii, mascota Timmy Taurus implicandu-se in jocuri.

DB, OBB si Renfe, compania feroviara spaniola, detin cele mai silentioase trenuri, dotate cu vagoane unde trebuie sa se pastreze linistea.

Sursa foto: Shutterstock.com

Din punctul A in punctul B in cel mai scurt timp

Daca vrei sa ajungi in cel mai scurt timp la destinatie, SNCF, Renfe si Eurostar sunt cele mai bune trei optiuni. Astfel, in unele state, trenurile reprezinta in continuare o solutie pentru calatoriile de 800 de kilometri, ajungand la destinatie mai repede decat avionul.

In 1967, operatorul francez SNCF a lansat primul tren de pasageri cu o viteza medie de 200 de km/h. Prima linie de mare viteza din Europa s-a deschis in 1981, intre Lyon si Paris. Trenurile AVE ale operatorului spaniol Renfe sunt silentioase si rapide, ocupand, astfel, locul al doilea, urmate de compania Eurostar.

Vagoane restaurant

In ceea ce priveste mancarea din vagoanele restaurant, primele pozitii sunt ocupate de compania ceheasca, cea germana si cea elvetiana. Niciun operator european vestic nu ofera servicii similare precum Deutsche Bahn, Ceske drahy sau Swiss Federal Railways. Printre companiile care ofera mancare de provenienta locala sunt mentionate Thalys, Alleo, Trenitalia, SNCF si Eurostar.

Sursa foto: By Sergio Paschero, Shutterstock

Pentru calatorii care pleaca la drum cu ghiozdanul

In topul operatorilor ideali pentru persoanele care calatoresc cu ghiozdanul in spate se afla: Deutsche Bahn si Austrian Railways (OBB). Niciunul dintre operatori nu solicita rezervare a scaunului sau plata suplimentara, fie ca aleg Interrail sau Eurail. Impreuna cu accesul gratuit la Wi-Fi, spatiul generos pentru bagaje si accesul facil la puncte de incarcare le asigura primele doua pozitii. Locul al treilea este ocupat de operatorul national din Cehia, Ceske drahy. Operatorii
feroviari britanici sunt, de asemenea, mentionati, datorita politicii relaxate in ceea ce priveste documentele de calatorie.

Pentru persoanele cu dizabilitati, cei mai bine cotati operatori sunt: SBB, Renfe si Eurostar.

Animale de companie in tren

In ceea ce priveste animalele de companie, unele companii europene au o politica speciala, cerand, chiar, sa fie cumparat un bilet de tren special. In Marea Britanie este permis accesul in tren cu animale, fara sa fie nevoie ca acestea sa plateasca. Astfel, primul loc in acest clasament este ocupat de companiile britanice: Virgin East Coast, Great Western Railway si Cross Country.

Sportivi

La capitolul ciclism, companiile SBB CFF FFS, OBB si Virgin Trains ocupa podiumul. Elvetia si Austria au cei mai creativi operatori feroviari, transportand biciclete pentru un tarif modest si oferind servicii de inchiriere in gari. In Elvetia, ciclistii sunt primiti in majoritatea trenurilor, iar in timpul lunilor de vara, cand este aglomerat, exista posibilitatea de a rezerva un loc pentru bicicleta. Eurostar a simplificat, de asemenea, modul in care sunt transportate bicicletele.

Pentru sporturile de iarna, cele mai apreciate companii feroviare sunt: SBB CFF FFS, OBB si Thalys.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri