Agentia Europeana pentru Medicamente autorizeaza si monitorizeaza medicamentele comercializate in UE. O companie care doreste sa introduca pe piata un medicament trebuie sa solicite autorizatia Comisiei Europene o singura data. Autorizatia ii va permite apoi sa comercializeze medicamentul respectiv peste tot in UE si SEE. Cu toate acestea, in Romania medicamentele inovatoare ajung mult mai greu, accesul fiind ingreunat de bariere administrative.

In multe cazuri, medicamentele inovatoare ofera o oportunitate nu numai de a imbunatati rezultatele pacientului, ci si de a reduce costurile viitoare cu asistenta medicala. De aceea, mai multe tari au introdus mecanisme specifice pentru a facilita accesul la medicamente inovatoare si au infiintat fonduri speciale, precum Fondul pentru medicamente inovatoare din Italia sau Fondul pentru medicamente pentru tratarea cancerului din Marea Britanie, care pot fi luate drept exemple pentru sistemul de sanatate din Romania.

Primii 20 de jucatori din industria de medicamente au vanzari de aproape 9,5 miliarde de lei, ceea ce corespunde unei cote de 67% din piata totala, arata datele Cegedim – Pharma & Hospital Report. Vezi in continuare ce afaceri au marii jucatori din industria farmaceutica in Romania si care sunt ariile terapeutice cele mai profitabile pentru acestia.

1. Abbvie Romania

Pierderi 2017 - 1,1 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 95,5 milioane lei

Liderul pietei de medicamente este Abbvie, cu afaceri de 1,1 miliarde lei, al treilea an consecutiv in care grupul american este pe primul loc in acest sector.

Compania se concentreaza pe ariile terapeutice: imunologie, oncologie, neurostiinte, medicina generala. Cel mai vandut produs al companiei este medicamentul Humira, care a inregistrat in 2016 16,078 miliarde dolari la nivel global.

2. Amgen Romania

Profit 2017 - 3,1 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 109,4 milioane lei

Prezenta pe piata romaneasca ca reprezentanta a companiei farmaceutice Amgen Inc. din 2010, Amgen Romania SRL, aduce medicamente inovatoare pacientilor cu nevoi medicale, precum cancer, boala cronica renala, boli endocrine.

Cel mai vandut medicament la nivel global din portofoliul Amgen este Enbrel (etanercept), aducand companiei 5,965 miliarde dolari in 2016. In Romania, compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 109,4 milioane lei si un profit de 3,1 milioane lei.

Citeste si:
Cati bani dau companiile farmaceutice pentru cercetare si...
Cati bani dau companiile...

3. Angelini Pharmaceuticals

Profit 2017 - 2,8 milioane lei
Cifra de afaceri - 121,7 milioane lei

Angelini este un grup international, specializat in domeniul produselor farmaceutice si bunurilor de larg consum ce contribuie la sanatate si bunastare. Infiintat in Italia la inceputul secolului 20, grupul Angelini are reprezentante in 20 de tari, iar produsele sale sunt distribuite la scara internationala. Grupul are aproximativ 5.000 de angajati si o cifra de afaceri consolidata de peste un miliard patru sute milioane de euro.

La nivel international, Angelini isi concentreaza activitatea in domenii precum analgezia si inflamatiile, neuropsihiatria, gripa, afectiunile cavitatii orale, ginecologia, igiena personala si dezinfectia.

Cele mai cunoscute marci internationale sunt Trittico, Tantum si Aulin.

4. Astellas Pharma

Pierderi 2017 - 1,4 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 7,7 milioane lei

Citeste si:
Care sunt cele mai mari companii farma din lume si ce venituri au
Top 10 cele mai mari companii...

Astellas Pharma Inc. este o companie globala de cercetare farmaceutica, cu sediul în Tokyo, Japonia. Astellas furnizeaza solutii medicale in domeniul urologiei, oncologiei, imunologiei, nefrologiei si neurostiintei.

Compania a obtinut anul trecut pe piata romaneasca cifra de afaceri de 7,7 milioane lei, dar a fost in pierderi cu 1,4 milioane lei.

5. Bayer Romania

Profit 2017 - 27,5 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 929,7 milioane lei

Bayer este o companie globala cu competente cheie in domeniul stiintelor vietii, respectiv sanatate si agricultura. In finalul anului fiscal 2017, grupul avea 99.820 de angajati si a inregistrat vanzari de 35 de miliarde euro. Cheltuielile cu capitalul s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, iar cele cu cercetarea si dezvoltarea la 4,5 miliarde de euro.

Bayer Romania a inregistrat in 2017 un profit de 27,5 milioane lei la afaceri de 929,7 milioane lei. Cele mai vandute produse la nivel global ale companiei sunt Eylea (aflibercept) si Xarelto (rivaroxabon).

Citeste si:
România se pregătește să declare epidemie de gripă. Ce măsuri se...
România se pregătește să...

6. Berlin-Chemie A. Menarini

Pierderi 2017 - 7,8 milioane lei
Cifra de afaceri - 62,4 milioane lei

Reprezentanta Berlin-Chemie AG / Menarini in Romania actioneaza in interesul Berlin-Chemie, o subsidiara a frupului Menarini. In Romania compania pune la dispozitia pacientilor si medicilor produse in diverse domenii terapeutice precum cardiologie, diabetologie, gastroenterologie, endicronologie, reumatologie, urologie, precum si produse OTC.

Cu toate ca grupul Menarini ocupa o pozitie de frunte pe piata produselor farmaceutice italiene, in Romania compania a pierdut anul trecut 7,8 milioane lei la afaceri de 62,4 milioane lei.

7. Boehringer Ingelheim

Profit 2017 - 14,4 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 219,9 milioane lei

Grupul Boehringer Ingelheim este un jucator mare farma in Germania si se afla intre primele 20 de companii din lume in functie de valoarea vanzarilor. Grupul are peste 47.700 de angajati. Boehringer Ingelheim este prezent pe piata din Romania din anul 1990. Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de aproape 220 milioane lei pe piata romaneasca.

Citeste si:
H&M, „dezbrăcat” de profit pe final de 2022
H&M, „dezbrăcat” de profit pe...

8. Boiron

Pierderi 2017 - 746 mii lei
Cifra de afaceri - 41,7 milioane lei

Compania franceza Boiron a ajuns la afaceri de 41,7 milioane lei in Romania anul trecut, dar a inregistrat si pierderi de 746 mii lei. Cel mai cunoscut medicament homeopatic din portofoliul companiei este Oscillococcinum.

9. Bristol Myers Squibb

Profit 2017 - 1,8 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 60,5 milioane lei

Bristol Myers Squibb este companie biofarmaceutica globala, care se concentreaza pe descoperirea solutiilor medicale pentru boli grave. In portofoliul companiei se gasesc medicamente precum Baraclude, Daklinza, Eliquis, Opdivo sau Zerit.

Anul trecut, Bristol Myers Squibb a obtinut un profit de 1,8 milioane lei la afaceri de 60,5 milioane lei.

10. Chiesi Romania

Profit 2017 - 159 mii lei
Cifra de afaceri 2017 - 13,7 milioane lei

Chiesi Farmaceutici S.p.A. este o companie farmaceutica internationala cu capital privat, cu sediul in Parma, Italia. Chiesi este dedicata cercetarii, dezvoltarii si vanzarii de medicamente inovative in domeniile: afectiuni ale aparatului respirator, neonatologie, transplant, boli rare si altele.

Citeste si:
Ce profit a făcut Pepco în ultimele 12 luni, în ciuda inflației
Ce profit a făcut Pepco în...

Compania a fost fondata in 1935 si in momentul de fata are peste 4800 de angajati in 26 locatii subsidiare la nivel global. Produsele sale sunt comercializate in peste 70 de tari. In anul 2017 a atins o cifra de afaceri de 13,7 milioane lei si un profit de 159 mii lei pe piata din Romania.

11. Eli Lilly Romania

Profit 2017 - 1,8 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 30,3 milioane lei

Eli Lilly and Company este o companie bazata pe cercetarea si descoperirea de medicamente noi, fiind prezenta in acest domeniu de aproape 140 de ani.

Compania prezenta la nivel global, a luat fiinta in luna mai a anului 1876 din initiativa colonelului Eli Lilly din Indianapolis, statul Indiana al Statelor Unite ale Americii. Eli Lily se concentreaza pe cinci domenii globale de activitate: medicamentele biologice, diabetul, oncologia, pietele in curs de dezvoltare si sanatatea animalelor.

In Romania, compania a inregistrat un profit de 1,8 milioane lei anul trecut si o cifra de afaceri de 30,3 milioane lei.

12. GlaxoSmithKline

Profit 2017 - 10,2 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 423,5 milioane lei

GSK este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, cu 98.000 de angajati in 115 tari, iar in Romania are peste 160 de angajati pentru divizia Pharma. Portofoliul GSK Pharma Romania cuprinde peste 100 de produse: medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, vaccinuri si dispozitive medicale. Aceste produse se adreseaza ariilor terapeutice precum: bolile aparatului respirator, urologie, dermatologie, gastroenterologie, boli ale sistemului nervos central si alte boli infectioase.

In prezent, GSK importa medicamente in Romania, neavand o unitate de productie in tara. Producatorul de medicamente a inregistrat in 2017 o cifra de afaceri de 423 milioane lei si un profit de 10,2 milioane lei.

13. Johnson & Johnson Romania

Profit 2017 - 7,8 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 633,2 milioane lei

Johnson & Johnson a alocat 9,1 miliarde de dolari in inovatie la nivel global in anul 2016, fiind unul dintre cele mai mari bugete alocate procesului de cercetare si dezvoltare din industria farmaceutica.

Johnson & Johnson activeaza in domeniul farmaceutic prin compania Janssen. Scopul companiei Janssen este acela de a propune solutii pentru urmatoarele arii terapeutice: boli infectioase (HIV/ SIDA si tuberculoza), hematologie si oncologie (mielom multiplu, cancer de prostata, limfom cu celule de manta, leucemie limfocitara cronica si macroglobulinemie Waldenstrom), imunologie (psoriazis, artrita psoriazica si boala Chron), neurostiinte (schizofrenie, Alzheimer, ADHD si epilepsie) si boli metabolice (diabet zaharat).

14. Lundbeck Romania

Profit 2017 - 742 mii lei
Cifra de afaceri 2017 - 25,7 milioane lei

Producatorul danez de medicamente Lundbeck a inregistrat in 2017 afaceri de 25,7 milioane lei si un profit de 742 mii lei pe piata romaneasca.

Compania activeaza pe segmentul destinat tratarii afectiunilor sistemului nervos-central, inclusiv depresia, schizofrenia, Alzheimer si Parkinson.

15. Merck Romania

Profit 2017 - 3,4 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 198,6 milioane lei

Merck Group, unul dintre cei mai importanti producatori de tratamente pentru fertilitate si boli endocrinologice, a investit in anul 2017, la nivel mondial, 2,1 miliarde de euro in cercetare si dezvoltare. Compania estimeaza o crestere de 8% a cifrei de afaceri pentru finalul anului 2018, iar la nivel mondial o crestere de 2,8% a afacerilor.
In cei 350 de ani de activitate, compania a ajuns sa fie unul dintre liderii din domeniul stiintei si tehnologiei, generand contributii majore in cercetare si dezvoltare. Azi, in intreaga lume, nu mai putin de 55 de milioane de oameni folosesc zilnic medicamente din portofoliul Merck, pentru producerea carora lucreaza 53.000 de angajati, din 66 de tari. In Romania, in ultimele 18 luni, numarul angajatilor a crescut cu 50%.

Merck este o companie farmaceutica si chimica, fondata in Darmstadt, Germania, in 1668.

16. Merck Sharp & Dohme

Profit 2017 - 2,9 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 63,4 milioane lei

MSD este o companie farmaceutica de origine americana si una din cele mai mari din domeniu pe plan international. MSD sau Merck Sharp & Dohme a fost fondata in anul 1891 si are sediul central in New Jersey. Compania este prezenta in peste 140 de tari printre care si Romania, unde a inregistrat anul trecut cifra de afaceri de 63,4 milioane lei.

17. Novo Nordisk Farma

Profit 2017 - 500 mii lei
Cifra de afaceri 2017 - 22,6 milioane lei

Novo Nordisk este o companie globala de asistenta medicala cu 95 de ani de inovare si leadership in ingrijirea diabetului. Compania ajuta oamenii sa invinga obezitatea, hemofilia, tulburarile de crestere si alte boli cronice grave.

Cu sediul in Danemarca, Novo Nordisk are aproximativ 42.700 de angajati in 79 de tari si isi comercializeaza produsele in peste 170 de tari.

18. Pfizer

Profit 2016 - 28,9 milioane lei
Cifra de afaceri 2016 - 643,2 milioane lei

Compania americana Pfizer este prezenta pe piata din Romania de 25 de ani, primii ani activand cu statut de reprezentanta. In 2003 compania a devenit entitate juridica cu operatiuni comerciale, iar 5 ani mai tarziu a dobandit o licenta de distributie pentru comercializarea medicamentelor care sunt aduse in Romania. Pfizer Romania a incheiat anul 2016 cu o cifra de afaceri de 644 milioane lei, iar pentru 2017 estima o crestere de 16%.

La nivel global, Pfizer are un numar de peste 96.500 angajati, cu o prezenta in peste 125 de tari. In Romania compania are 330 de angajati in Bucuresti si Cluj-Napoca.

19. Roche Romania

Profit 2017 - 26,3 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 790,4 milioane lei

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce ofera medicamente diferentiate clinic in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infectioase, oftalmologiei si afectiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro si in diagnosticul histologic al cancerului, precum si pionier in managementul diabetului.

Fondata in 1896, compania Roche are 29 de medicamente dezvoltate, printre care antibiotice, medicamente impotriva malariei si chimioterapice, care sunt pe Lista Medicamentelor Esentiale elaborata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

20. Sanofi Romania

Profit 2017 - 59 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 1,1 miliarde lei

Sanofi este unul dintre liderii pietei farmaceutice din Romania, cu o cifra de afaceri de 1,1 miliarde lei in 2017 si un profit de 59 milioane lei. Compania are un portofoliu de 385 produse: medicamente inovatoare, medicamente generice, medicamente fara prescriptie medicala si vaccinuri.

21. Servier Romania

Profit 2017 - 7,3 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 106,5 milioane lei

Fondat in 1954, Servier este un grup farmaceutic francez, prezent in 140 de tari si avand peste 20.000 de angajati, dintre care aproape 3.000 in cercetare si dezvoltare. Ariile terapeutice de interes pentru Servier sunt: boli cardiovasculare, boli metabolice / Diabet de tip II, sistemul nervos central, cancer / oncologie, osteoporoza-osteoartrita.

22. Takeda Pharmaceuticals

Pierderi 2017 - 5 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 120,7 milioane lei

Reteaua Takeda se intinde in 70 de tari si regiuni la nivel mondial, in Japonia, Statele Unite ale Americii, Europa, America Latina, Africa, Orientul Mijlociu si Regiunea Asia-Pacific. Produsele farmaceutice ale Takeda sunt comercializate in aproximativ 100 de tari pe plan mondial, incluzand parteneriate (parteneri in aliante de comercializare).

Compania farmaceutica se axeaza pe trei domenii terapeutice – oncologie, gastroenterologie (GI) si sistemul nervos central (SNC).

23. Vifor Pharma Romania

Profit 2017 - 4,9 milioane lei
Cifra de afaceri 2017 - 43,1 milioane lei

Grupul Vifor Pharma, fostul Grup Galenica, este o companie farmaceutica globala care cerceteaza, dezvolta, produce si comercializeaza produse farmaceutice proprii. In Romania produsele Vifor Pharma sunt comercializate din anul 1996, cand a fost introdus pe piata romaneasca produsul Ferrum Hausmann, dupa care au fost lansate si alte produse pe baza de fier: Venofer (in anul 1998), Maltofer Fol (in anul 2000), Maltofer (in anul 2008) si Ferinject (in anul 2011). In anul 2010 au fost integrate in portofoliul Vifor Pharma si produsele anti-infectioase OM Pharma.

Sursa foto: Shutterstock / Photography JB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri