Catalin Radu s-a alaturat companiei Bayer in 2007, ca director al diviziei Pharmaceuticals in Romania. Doi ani mai tarziu a fost numit regional brand manager la sediul din Berlin al companiei, unde a stat pana a fost numit lider al diviziei de farmceutice pentru Asia Centrala. In prezent, Catalin Radu este noul sef al diviziei Pharmaceuticals din Romania, pregatit sa se adapteze cu minusurile din piata farmaceutica locala si sa dezvolte compania la potentialul maxim.

“Trebuie sa recunosc ca este placut ca m-am intors in Romania, sunt foarte multi in echipa cu care am lucrat acum 9 ani si sunt oameni cu care mi-a placut sa lucrez si imi place in continuare. E frumos sa vezi ca s-a dezvoltat compania. Am reusit sa ne dezvoltam in toate domeniile, in special in Crop Science, unde am inregistrat o dezvoltare spectaculoasa, dar aici cred ca si agricultura s-a dezvoltat foarte bine in Romania cu ajutorul fondurilor europene.

Industria farmaceutica, la randul ei, a crescut foarte mult, dar si aici cifrele pot pacali destul de usor. Ce pot spune e ca piata s-a maturizat, la fel si oamenii s-au dezvoltat. Cand am intrat in industrie, daca nu erai medic, nu puteai munci in vanzari sau marketing. Acum, ne indreptam incet spre Occident, as putea spune, spre o societate mult mai normala, unde statutul medicului incepe sa se aseze acolo unde ar trebui sa fie”, a precizat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Catalin Radu, country commercial lead al diviziei Pharmaceuticals Bayer Romania.

Diferentele dintre pietele farmaceutice din Asia si Europa

Cand a plecat prima data in sediul Bayer de la Berlin, Catalin Radu a avut un rol regional, avand grija de piete mult mai stabile, mai mature si mai bine reglementate. Cand a fost numit in functia de business operations manager pentru zona Turcia - Maghreb in cadrul regiunii EMA, a trebuit sa-si schimbe complet viziunea si strategiile.

“Prin rolul meu de la Berlin am fost responsabil de zona Magreb (Maroc, Algeria, Tunisia) si Turcia. Aici perspectiva s-a schimbat complet, trebuia sa dau dovada de foarte multa adaptabilitate si flexibilitate. De ce? Pentru ca se schimba legislatia in permanenta, dupa ce este publicata, nu ai un termen exact de implementare si acest lucru cred ca suna familiar si pentru piata din Romania. Atunci am invatat complet alte lucruri, am invatat sa pun accent pe ceea ce este mai important, pentru ca noi avem prezenta in piete asezate si in piete mai putin asezate”, a spus Catalin Radu.

Dupa acesti 6 ani la Berlin, au urmat 3 ani in Kazahstan, unde se regaseau caracteristici ale pietii din ambele regiuni, mentionate mai sus.

“Intre pietele din Asia si Europa, as pune Romania undeva pe traseu, intre vestul Europei si Asia. Europa de Vest este mult mai stabila, atent finantata si predictibila. Daca ne uitam la cheltuielile pentru sistemul de sanatate atat pe locuitor, cat si ca procent din PIB, vedem ca Romania cheltuie cel mai putin, iar acest lucru se regaseste in calitatea serviciilor medicale, in accesul pacientilor la tratamente si in conditiile din spitale”, a mai spus Catalin Radu.

Minusurile pietei farmaceutice din Romania

Totodata, noul sef al diviziei Pharmaceuticals Bayer sustine ca piata din Romania are nevoie de transparenta si predictibilitate, precum un copil mic care are nevoie de stabilitate si un mediu favorabil pentru a se dezvolta. “Noi suntem ca o biata fiinta intr-o continua deruta. Avem nevoie de criterii foarte clare: Cati bani dam si de ce ii dam? Cand se inregistreaza un produs? Cand se actualizeaza preturile? Pe ce baza? Avem de multe ori legi care nu se respecta si nu noi suntem cei care nu respecta, ci chiar autoritatile”, a explicat Catalin Radu.

Intre legislatie si finantare exista intotdeauna o stransa legatura si aici pot sa dau un exemplu din piata romaneasca: pe de o parte, inregistrarea produselor se face pe baza de dosar, plus aprobari de preturi, dar aprobarile de preturi, din pacate, in Romania nu sunt cele mai eficiente, iar cursul pentru aceste preturi nu este de fiecare data actual si asa produsele ajung sa fie atractive pentru comertul paralel. In acel moment, distribuitorul alege sa castige de unde poate. Legislatia este cea care afecteaza accesul pacientilor la medicamente. Pe de alta parte, un alt viciu pe piata din Romania: chiar si inregistrat, un medicament dintr-o arie terapeutica cu nevoie mare de tratament, unde nu exista in acest moment o optine de tratament, n-are nicio sansa sa intre in lista de medicamente compensate pentru ca punctajul este prea mic. Jumatate din acest punctaj se calculeaza comparand produsul cu unul deja existent pe piata, dar cum sa compari un medicament cu ceva ce nu a existat pe piata pana acum? Se intampla sa se compare un tratament inovativ cu un tratament paliativ. Exact acolo unde ai nevoie mai mare, unde vine inovatia reala asteptata cu sufletul la gura, noi nu-i dam nicio sansa pacientului sa aiba acces pentru ca produsul nu are suficient punctaj…, a mai explicat Catalin Radu.

In acelasi timp, noua conducere a companiei a dat drept exemplu intarzierile mari pentru aprobarea studiilor clinice, care aduc bani multi in Romania, aduc medicamente care nu sunt disponibile pe piata si care pot salva vieti. “Ce se intampla? Ei sustin ca nu au oameni suficienti. Da, dar nu este responsabilitatea noastra! Ar trebui sa finanteze corect aceste entitati. Legea este data tot de aceste organisme, iar daca Ministerul Sanatatii spune ca trebuie sa aprobe in maxim 90 de zile, de ce se aproba abia in 150 de zile? De ce scriu 90 de zile si nu 150 de zile? Daca spuneau 150 de zile, stiam sa-mi fac planurile altfel, precum un stoc necesar de produse. Altfel functioneaza o companie cand stie ce o asteapta”, a spus noul sef al diviziei farma din cadrul companiei Bayer Romania.

Pe langa aceste minusuri din piata, el mai sustine ca toate companiile farmaceutice sunt afectate de taxa clawback, iar statul finanteaza partial gaurile din buget cu ajutorul acesteia.

“Eu cred ca orice companie farmaceutica este afectata de taxa clawback, pentru ca nu mi se pare nimic bun la aceasta taxa. Este <<un soi de furat caciula>>. Arata in mod evident ca sistemul este subfinantat. Noi finantam inovatie, locuri de munca, proiecte de responsabilitate sociala, de ce ar trebui sa mai finantam in plus prin aceasta taxa, care, pe langa asta, procentual creste si nu pare ca se va opri. De ce? Pentru ca de 4-5 ani statul stie ca subfinanteaza, dar refuza sa adapteze plafoanele. E un cerc vicios”, a conchis Catalin Radu.

Bayer este o companie globala cu competente cheie in domeniul stiintelor vietii, respectiv sanatate si agricultura. In finalul anului fiscal 2017, grupul avea 99.820 de angajati si a inregistrat vanzari de 35 de miliarde euro. Cheltuielile cu capitalul s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, iar cele cu cercetarea si dezvoltarea la 4,5 miliarde de euro.

Bayer Romania a inregistrat in 2017 un profit de 27,5 milioane lei la afaceri de 929,7 milioane lei. Cele mai vandute produse la nivel global ale companiei sunt Eylea (aflibercept) si Xarelto (rivaroxabon).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri