Romania nu are nici in acest an reprezentare in Top 10 companii in Europa Centrala si de Est (ECE). Tara noastra se afla pe locul patru in regiune dupa numarul de companii aflate in Top 500 ECE. Fata de anul trecut, insa, numarul acestora este in scadere. Totusi, suntem pe primul loc dintr-un punct de vedere: compania cu cea mai mare crestere a cifrei de afaceri fata de anul trecut. Despre cine este vorba?

Tara cu cele mai multe companii in Top 500 ECE anul acesta este Polonia (cu 175 de societati, mai multe decat anul trecut), urmata de Ungaria (cu 71 de companii, in scadere), Cehia (67 de companii, in scadere) si Romania (cu 56 de companii, cu 9 mai putine fata de anul trecut, in anul cu cea mai mare crestere economica din perioada post-criza si din Europa).

De ce sunt firmele romanesti tot mai indatorate?

Cifra de afaceri a companiilor romanesti din Top 500 a crescut fata de anul trecut cu 14,9%, peste media regionala de 11,8%, insa gradul de indatorare mediu a urcat in 2017 la 54%, dupa ce in cei patru ani anteriori a fost sub 40%.

“Aceasta situatie a fost creata de politica agresiva de dividende stimulata de masurile fiscale (reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% -n.r.)”, a explicat Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania.

Cea mai buna pozitie in Top, dintre companiile romanesti, o ocupa Automobile Dacia, respectiv locul 14, in stagnare fata de anul trecut, urmata de OMV Petrom Marketing si OMV Petrom SA, pe locurile 31, respectiv 32, ambele in cadere.

Primele 10 societati romanesti aflate in Top provin din 3 mari domenii, respectiv auto, industria petroliera si comert.

Vestea buna: o companie romaneasca a avut cea mai fulminanta evolutie

Anul acesta, in Top au intrat 5 noi companii din Romania. Societatea Star Assembly SRL a intrat direct pe pozitia 102, cea mai spectaculoasa evolutie din intreaga regiune, dupa ce si-a crescut cifra de afaceri de 5 ori de la un an la altul.

Nou intrate in Top sunt si Dante International SA (pe locul 287), Cofco International Romania SRL (395), Robert Bosch SRL (446) si Enel Energie Muntenia (482).

Dintre companiile de stat, 5 se afla in Top 500, insa pe locuri rusinoase comparativ cu cele din tarile vecine: Romgaz (locul 196), Electrica Furnizare (243), Hidroelectrica (290), Transelectrica (320) si Complexul Energetic Oltenia (341).

Prin comparatie, Polonia are in Top 10 sase companii, dintre care trei sunt detinute majoritat de stat, a subliniat Anicescu. Potrivit acestuia, diferenta, in cazul Poloniei, o face managementul performant al societatilor de stat.

Explicatile pentru pozitia slaba a companiilor romanesti in regiune

In primul rand lipsa anvergurii regionale. “Limitarea la piata locala plafoneaza potentialul de crestere”, a explicat Anicescu.

Lipsa infrastructurii (intrarea unor producatori de calibru a fost/este inhibata de costurile logistice) si lipsa unor campioni regionali (deciziile strategice au limitat potentialul/oportunitatea de dezvoltare) sunt alte cauze care impiedica avansul companiilor romanesti in Top 500 ECE, potrivit reprezentantului Coface.

Top 500 ECE, realizat anual de compania internationala de asigurari de credite Coface, a ajuns, anul acesta, la a 10-a editie. Acesta clasifica societatile dupa cifra de afaceri si, in general, reflecta dezvoltarea in regiune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri