Cel de-al treilea Summit RePatriot a inceput joi la Alba Iulia reunind peste 200 de antreprenori din Diaspora si din Tara care promoveaza Romania drept o destinatie de investitii.

Pornita in 2015, initiativa RePatriot raspunde unei realitati dramatice a Romaniei, tara europeana care a pierdut in ultimele decenii patru milioane de cetateni, tara europeana care si-a exportat practic foarte multi oamenii facuti pentru afaceri, oamenii cu curaj, cu spirit de initiativa si aventura, gata sa-si asume riscuri, oamenii care au lansat afaceri si au produs bunastare in Occident.

Animati de modelul de business occidental si de iubirea de tara, sub deviza „Noi facem Romania mai buna!”, antreprenorii cu succes din Diaspora si cei din Tara impartasesc experiente si stabilesc conexiuni in aceste zile in orasul Unirii de la 1918. „Dar nu e numai istorie, ci este despre viitor”, a spus in deschidere Marius Bostan antreprenor si initiator RePatriot. „Noi facem, pe aceasta punem accentul. Noi facem lucruri bune fiecare ca persoana si facem si impreuna proiecte ca o comunitate. Aceasta unire dintre antreprenorii din Occident si cei din Romania este o importanta ancora de stabilitate occidentala”, intr-un context geopolitic ce poate deveni periculos, „este o ancora de siguranta suplimentara atat pentru antreprenori cat si pentru familiile romanilor.”

„Romania nu mai e doar o promisiune, e o certitudine” a spus Dragos Rosca, presedintele Romanian Business Leaders. „Spre deosebire de acum 10, 15 ani, Romania a trecut din faza de potential spre certitudine. Sunt foarte multe domenii in care Romania performeaza. IT-ul este, probabil, cel mai performant domeniu, un domeniu care a crescut enorm in ultimii zece ani, cu afaceri realizate atat de mari corporatii, dar si cu un sistem foarte dezvoltat de companii romane active in IT ca lideri globali in domeniile lor, in liga cea mai selecta, aflate inca mana fondatorilor romani. Apoi, intotdeauna se spunea ca Romania are un potential fabulos in domeniul agriculturii. Azi e vorba de certidudine: in cultura cerealiera, Romania este in top in Europa, via si viticultura s-au modernizat cu fonduri europene, e performanta in domeniul procesarii produselor alimentare.” Dragos Rosca a mai enuntat turismul, real estate-ul si retail-ul ca domenii in care Romania devine certitudine. „Incepe sa se schimbe fata tarii, este un context mult mai favorabil decat in trecut pentru a face business in Romania”, a incheiat presedintele Romanian Business Leaders.

Sandra Pralong, consilier de stat la Presedintia Romaniei, a transmis salutul Presedintelui Klaus Iohannis, cel care, la Cotroceni, a gazduit in 2016 prima editie a acestui summit din dorinta de a schimba paradigma prin care statul roman se raporteaza la Diaspora.

„Va invit sa fiti exigenti cu noi, reprezentantii statului” , a spus Sandra Pralong. „Pentru ca statul sa poata performa va cer sa fiti cat mai exigenti cu institutiile statului si sa fie cat mai vocala asteptarea pe care o aveti de la stat. Doar in acest fel Romania va deveni mai buna si va va primi asa cum meritati. Statul va performa pe masura presiunii pe care o puneti pe institutii.”

Nascut la Oradea si format in Israel, venit la Alba Iulia din Silicon Valley, George Haber, unul dintre cei mai renumiti si prolifici antreprenori din America, a pus accentul pe necesitatea exploatarii creativitatii si adaptabilitatii specifice romanilor. Sunt trasaturi dobandite in istorie din asezarea unei tari latine intre popoare cu culturi atat de diferite, a spus George Haber. „In loc sa ne vaicarim de lucrurile rele care ni s-au intamplat, sa intelegem ca am dobandit calitati pe care alte popoare latine nu le au. Dezavantajele istoriei sa le transformam in avantaje. La 100 ani de la reunificare, sa facem un nou plan”, si-a expus viziunea antreprenorul din Silicon Valley care a fondat mai multe companii vandute apoi pentru sute de milioane de dolari. „In zece ani sa devenim centrul de tehnologie cel mai eficient din lume. Machine learning e cea mai mare schimbare pe care Pamantul a vazut-o, care in zeci de ani va schimba absolut totul. E un context de high tech in care Romania are un avantaj extraordinar, caci avem ceea ce lipseste altora, avem acest multiculturalism + creativitate, un motor absolut necesar pe care scoala engleza, americana sau franceza nu il poseda. Daca ne focusam pe tehnologii, noi putem sa devenim lumina viitorului in 10 ani. Aceasta e viziunea mea intr-o lume care evolueaza spre tehnologie”, a spus George Haber.

Au prezentat Romania ca „destinatie de investitii”: Camelia Sucu – co-fondator al ClassIN, Felix Patrascanu – managing director FAN Courier, Bianca Grip – fondator Grip Ads, Simona Pirtea – managing partner Pirtea Law Office, Florin Furdui – country manager Portland Trust, Sorin Mindrutescu – country leader Oracle Romania, Mihai Dohotar, antreprenor in Grecia si Mirabela Miron, presedintele Avisso.

La summit vor fi prezenti si reprezentanti ai administratiei si mediului politic: senatorul Viorel Badea, primarul Resitei, Ioan Popa, si primarul Albei Iulia, Mircea Hava.

Un adevarat antreprenor al zonelor urbane, city managerul orasului Alba Iulia Nicolae Moldovan le-a urat bun-venit participantilor, explicand succesul municipalitatii prin modelul de administratie inspirat de modelul de antreprenoriat din business, cu respectarea principiilor de organizare din companiile performante.

O perspectiva similara a adus si Ioan Popa, fostul patron al firmei care detinea brandul de paste fainoase Monte Banato, acum primar al Resitei: „incerc sa repar orasul in care locuiesc din perspectiva unui antreprenor, sa creez un mediu propice celor care vor sa investeasca.” Prima masura a lui Ioan Popa a fost de taiere a taxelor, iar primarul Resitei, fostul om de afaceri, se lauda acum: „Am cele mai mici taxe locale din Romania. Oportunitatile sunt mari in orasele care sunt un pic in urma, iar Resita e un oras care a pierdut in trecut startul.”

Cu ocazia celei de-a treia editii a summitului RePatriot, participantii vor onora Catedrala Incoronarii (ortodoxa) din Alba Iulia, precum si Catedrala „Sfanta Treime” (greco-catolica) si Campia Libertatii din Blaj, locurile binecuvantate in care lupta politica pentru intregirea tarii a inceput in 1848, s-a desavarsit in 1 Decembrie 1918 si s-a celebrat in 1922 prin incoronarea ca suverani ai Romaniei Mari a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Programul intregului eveniment il puteti gasi aici
Mai multe informatii despre eveniment sunt aici

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri