Crestere moderata a preturilor in industrie si constructii, in primele doua luni din 2019

Activitatea derulata in industrie, in comertul cu amanuntul si servicii va inregistra o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni, in timp ce preturile vor creste moderat in industrie si constructii, conform tendintelor pe care managerii romani le anticipeaza pentru perioada decembrie 2018 - februarie 2019.

Potrivit anchetei de conjunctura publicata, vineri, de Institutul National de Statistica (INS), numarul salariatilor din industrie si servicii va cunoaste o relativa stabilitate, scrie Agerpres.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%). Dintre activitatile care vor inregistra tendinta de scadere, cea de fabricarea produselor din tutun va avea tendinta de scadere cea mai mare (sold conjunctural -33%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucratoare.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Potrivit estimarilor din luna decembrie 2018, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -29%). Managerii estimeaza, de asemenea, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -17%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +11%).

Citeste si:
Românii preferă avionul: 34% creștere la achiziționare biletelor...
Românii preferă avionul...

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o scadere moderata (sold conjunctural -6%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +18%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +18%).

Conform estimarilor din luna decembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%). In sectorul de servicii se estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Citeste si:
Speranţele industriei zahărului se prăbușesc, după criza petrolului
Speranţele industriei...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Angajați neasigurați la CNAS.Personalul a fost încadrat greșit în Declarația 112
Setari Cookie-uri