Doar unul din zece potentiali consumatori din satele izolate isi permite costurile de racordare la reteua de gaze, care ajung la 3.000 de euro, astfel ca autoritatile trebuie sa vina cu masuri in plus pentru a ajuta locuitorii acestor zone sa devina utilizatori de gaze naturale, a declarat, pentru Agerpres, Eric Stab, directorul general al Engie Romania.

Aceasta in contexul in care una dintre prioritatile declarate ale autoritatilor de resort este, in aceasta perioada, extinderea retelelor si accesul unui numar cat mai mare de romani la resursele de gaze.

"Acesta este un subiect-cheie. Suntem foarte constienti de dorinta autoritatilor de a extinde retelele de gaze in zonele izolate. Care sunt insa problemele cu care ne confruntam? In primul rand trebuie sa instalezi conductele, apoi sa te asigura ca acei consumatori se pot conecta la conducte. Daca nu, nu exista niciun beneficiu pentru nimeni, nici pentru consumatori, nici pentru companiile de gaz. Ma refer la aspectele financiare, la faptul ca nu pot plati gazele", a sustinut Stab.

Potrivit acestuia, costurile de extindere a retelei in zonele izolate sunt semnificative si cresc odata cu lungimea conductei.

"Astfel ca este nevoie de masuri adiacente, precum atragerea de bani europeni sau precum propunerea cu care a venit ANRE de a folosi banii care se strang din contributia de 2% din cifra de afaceri pentru aceste lucrari. Aceasta este o idee buna, urmeaza sa vedem cum va fi implementata. Apoi urmeaza ca distribuitorii de gaze sa vina cu partea lor de investitii", a aratat oficialul Engie.

El a explicat ca o astfel de extindere este fezabila doar daca cel putin jumatate dintre potentialii consumatori din acea zona se racordeaza efectiv la retea, adica isi permit plata instalatiilor de incalzire pe gaze si a facturii ulterioare.

"Apoi va trebui sa rezolvam problema conectarii efective a oamenilor la retea, iar aceasta problema este in principal de natura financiara. Daca ne uitam in urma la ultimii 10-12 ani ai activitatii noastre in Romania, cand am conectat astfel de zone izolate, ce am constatat a fost ca, in multe cazuri, rata de conectare este de aproximativ 10% din potential, ceea ce este mult prea putin. Ca sa fie profitabila o astfel de investitie, trebuie sa ajungi la circa 50%. Daca investitia nu este profitabila inseamna ca toti ceilalti consumatori vor trebui sa plateasca pentru ea, ceea ce nu este corect. Din acest motiv trebuie sa ne asiguram ca exista o rata suficienta de conectare", a continuat Stab.

Responsabilul Engie a estimat ca instalatiile de racordare si de incalzire a locuintei cu gaze costa aproximativ 3.000 de euro, o suma care poate fi considerabila pentru cei care locuiesc la tara.

"Depinde de casele despre care vorbim, de costul mediu de racordare, in primul rand, dar si de achizitia unui boiler pentru incalzirea casei sau a instalatiei interne de care ai nevoie, toate acestea costa in jur de 3.000 de euro. 3.000 de euro poate fi o suma mare pentru acei oameni care locuiesc in sate izolate", sustine el.

Astfel ca autoritatile trebuie sa gaseasca modalitati de a-i ajuta pe oamenii de acolo sa poata suporta toate aceste costuri.

"Acest fel de mecanisme exista in anumite tari, unde se ofera subventii sa cumperi un boiler si lucruri de acest fel. Deci daca exista o vointa puternica sa racordam cat mai multi oameni la reteaua de gaze, trebuie sa ne asiguram, de asemenea, ca sunt ajutati atunci cand nu-si permit. Ne intoarcem la discutia despre consumatorul vulnerabil, care se leaga de acest aspect, iar autoritatile trebuie sa identifice care sunt acei consumatori si sa aloce sumele necesare", a mai spus seful companiei de gaze.

Potrivit acestuia, din 2005, de cand a achizitionat Distrigaz Sud, Engie a construit 5.500 de kilometri de retea noua, echivalentul distantei dintre Bucuresti si Mumbay din India.

"Au fost facute lucruri, multe sunt inca de facut, dar trebuie sa ne asiguram ca putem pune cap la cap conditiile, pentru a face aceste lucruri posibile si sunt inca multe lucruri de rezolvat", a conchis Stab.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 3 aprilie, Hotararea de Guvern pentru stabilirea cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publica de distributie a gazelor naturale - procedurile pentru acordarea concesiunilor, continutul cadru al caietului de sarcini.

'Am aprobat in Guvern un act normativ care va duce practic gazul natural in cat mai multe case ale romanilor, fara acest confort. Si sunt mult prea multi romani in aceasta situatie: doar o treime din populatia tarii are acces in prezent la retelele de distributie a gazelor naturale. Or aceasta cifra este sub statutul nostru pe piata gazelor din Uniunea Europeana - unul dintre cei mai mari producatori de gaz ai UE - si sub ceea ce inseamna un trai decent si normal pentru toata populatia', a declarat Anton Anton, ministrul Energiei, la finalul sedintei de Guvern.

Sursa foto: Shutterstock / Marian Weyo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri