Guda: Jumatate din veniturile totale ale firmelor active, concentrata in cele mai mari 1.000 de companii

Jumatate din veniturile totale ale firmelor active in Romania este concentrata in cele mai mari 1.000 de companii, in conditiile in care sunt active aproximativ 500.000 de companii, potrivit unei analize realizata de presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.

Conform documentului, numarul companiilor active din Romania este relativ constant in pofida cresterii cumulate a PIB-ului real in ultimul deceniu cu aproximativ 32%.

"Subdezvoltarea antreprenoriatului romanesc este vizibila si prin prisma polarizarii excesive a acestuia, in sensul concentrarii veniturilor si profiturilor in randul companiilor mari. Stiati ca cele mai mari 1.000 de firme active in Romania concentreaza aproximativ jumatate din veniturile raportate de toate companiile active? Eu recunosc ca nu. Si am aflat cu stupoare acest lucru cand am analizat situatiile financiare ale celor mai mari companii pentru anul 2018. Pentru a intelege trendul, am calculat concentrarea veniturilor companiilor pentru fiecare an din ultimul deceniu. Rezultatul este socant: in fiecare an din ultimul deceniu se respecta aproape acelasi rezultat! Jumatate din veniturilor totale ale firmelor active in Romania este concentrata in cele mai mari 1.000 de companii", se arata in analiza mentionata, conform Agerpres.ro.

Potrivit lui Guda, supraconcentrarea veniturilor in randul companiilor de top reflecta subdezvoltarea paturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusa a sistemului economic de a absorbi socurile externe propagate in timpul unor schimbari majore (modificari de taxe, recesiune, fluctuatia somajului, volatilitatea dobanzilor etc.). Vulnerabilitatea economiei noastre este alimentata si de un alt factor structural, respectiv dependenta de consum a cresterii economice. Aceasta dependenta se observa si din distributia celor mai mari 1.000 de companii active in Romania in functie de sectorul de activitate.

El sustine ca cele mai mari 1.000 de companii active in Romania joaca un rol esential in evolutia din dinamica mediului de afaceri local. De asemenea, aceste companii 'gigant' au o vizibilitate mai mare asupra industriilor in care activeaza (prin pozitiile de lider de piata), sectoarelor de clienti pe care le deservesc (datorita portofoliului extins de parteneri) si maturitatii acestora (experienta individuala a persoanelor decidende cuplata cu know-how-ul organizatiei), avand in vedere ca varsta medie a celor mai mari 1000 de companii active in Romania este de 19 ani (comparativ cu durata medie de viata a unei firme in Romania de doar 10 ani).

Citeste si:
Prețul locuințelor, supraevaluat, iar Noua Casă, un ”măr otrăvit”
Prețul locuințelor,...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Plecand de la declaratiile financiare depuse de cele mai mari 1.000 de companii active in Romania, Iancu Guda a calculat o serie de indicatori importanti care sunt reflectati de bilantul acestor companii.

Astfel, potrivit analistului citat, companiile mari au scazut semnificativ investitiile in anul 2018. Ponderea activelor imobiliare (masini, echipamente, constructii, utilaje, investitii financiare pe termen lung, licente, brevente, aplicatii software etc.) in total active a scazut la doar 52%, minimul ultimului deceniu. Astfel, valoarea contabila a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de crestere din ultimul deceniu), de la 238 miliarde de lei (2017) la 242 miliarde de lei (2018).

Companiile mari au produs semnificativ pe stoc, durata medie de rotatie a stocurilor crescand la finalul anului 2018 la maximul ultimului deceniu, respectiv 38 de zile. Astfel, valoarea contabila a stocurilor a crescut mult mai accelerat decat nivelul veniturilor. Companiile mari sunt mult mai bine pozitionate din perspectiva riscului supradimensionarii stocurilor comparativ cu restul companiilor active in Romania, in conditiile in care durata medie de rotatie a stocurilor la nivel national a urcat aproape la 60 de zile (comparativ cu medie de 50 zile in urma cu 10 ani). Modelul de crestere economica reflecta aceste dezechilibre. Practic, structura cresterii economice ramane suboptimala pentru ca variatia stocului contribuie aproximativ doua treimi la dinamica PIB din 2018, in timp ce investitiile (formarea bruta de capital) contribuie doar 10% la formarea cresterii economice cumulata in 2012-2018 iar consumul final contribuie 82% in aceasta perioada.

Guda sustine ca este necesara o evolutie mai echilibrata a cresterii economice pe principalele componente, iar accentul sa fie pus pe politici care sa majoreze PIB potential si sa imbunatateasca utilizarea factorilor de productie (accent pe cresterea investitiilor, productivitatii si implicarea fortei de munca).

Citeste si:
Marile companii listate își revin din șocul pandemiei: ce creșteri...
Marile companii listate își...

Companiile mari incearca sa-si ia banii din piata, prin depunerea tuturor eforturilor pentru eficientizarea politicilor de management al riscului de credit si imbunatatirea colectarii creantelor. Astfel, chiar daca durata medie de colectare a creantelor a crescut in medie cu cateva zile in ultimii ani pentru cele mai mari 1000 de companii, ajungand la aproximativ 66 de zile pe parcursul anului 2018, performanta acestora este net superioara mediei nationale de aproape 115 zile.

Companiile mari se capitalizeaza prin reinvestirea profiturilor si rambursarea creditelor la banci si furnizori, astfel, gradul mediu de capitalizare al celor mai mari 1000 de companii a ramas stabil in ultimii ani, fiind aproape de 44%. Nivelul capitalizarii acestora este net superior mediei inregistrate la nivel national, respectiv doar 25%, companiile active in Romania fiind cele mai slab capitalizate din UE.

Companiile mari isi conserva trezoreria, ceea ce se observa prin cresterea gradului de acoperire al datoriilor prin numerarul disponibil, acesta fiind stabil la 15%-17% in ultimii ani, mult peste media nationala de 11%.

"Sintetizand comportamentul financiar al celor mai mari 1.000 de companii active in Romania in anul 2018, prin raportarea dinamicii acestora la evolutia din ultimul deceniu, constat o curatenie a bilantului prin diminuarea datoriilor, pastrarea capitalizarii la un nivel ridicat, amanarea investitiilor (si realizarea celor strict necesar sau care sunt time sensitive, respectiv nu o sa mai apara in viitor), incasarea rapida a creantelor, vanzarea mai lenta a stocurilor si conservarea lichiditatii", sustine Iancu Guda.

Citeste si:
Apple ”sfidează” criza COVID-19 cu venituri peste așteptările...
Apple ”sfidează” criza...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri